Retro

1987: Geen show maar realiteit bij Zandvoorts Racefestival


hill_2.[1]

Formule 3
Vijfentwintig jaar nadat Graham Hill met zijn eerste Grand Prix-zege van het jaar op Zandvoort de basis legde voor het Wereldkampioenschap 1962, creërde zijn zoon Damon diens eerste solide fundament voor een succesrijke verdere carrière in de autosport die hem in de komende paar jaar eveneens in de Formule 1 moest doen belanden. Op Zandvoort scoorde de jonge Brit, die evenals zijn vader de helm met de kleuren van de London Rowing Club draagt, namelijk zijn eerste Formule 3-zege. Gezien de intense competitie die het Engelse kampioenschap dit jaar weer kenmerkt, kan men een overwinning daarin zonder overdrijven een prestatie noemen. De Noord-Ier Martin Donnely reed naar een tweede plaats.

herbert.[1]
Geen goed weekend voor Johnny Herbert.

De koploper in het kampioenschap Johnny Herbert kwam er in Zandvoort niet aan te pas. De Brit kwam in de race niet verder dan een negende plaats. Zijn altijd zo dominante en van een superieur managementsysteem voorziene Spiess-VW bleek op de Zandvoortse baan totaal van slag.
Voor Peter Kox verliep het weekend ook helaas anders dan dat hij gehoopt had. Na een goede start lag Kox zevende, maar hij kwam al in de derde ronde, bij het ingaan van de Tarzan, in aanraking met Bertram Gachot die een te wijde lijn nam.

kox_gachot.[1]

Bij deze aanrijding verboog de voorwielophanging van de Nederlander en twee ronden later zou hij met een niet meer zo veilig sturende auto de strijd staken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet