Retro

1987: Geen show maar realiteit bij Zandvoorts Racefestival


claassen.[2]

Formule Ford 2000/Dunlop 2000
Peter Claessen was de gelukkige winnaar in de FF2000 klasse. Met Pinksteren reed hij nog mee bij de Dunlops 2000, nu verscheen hij éénmalig aan de start met de nieuwe Reynard waarmee Allard Kalff normaliter rijdt. Jaap Bokhoven kwam met een close-ratio bak met lange eerste versnelling heel slecht weg vanaf de poleposition, zag Claessen de kop nemen maar stelde snel orde op zaken. Afgemeten leek hij de race te gaan winnen, tot een losgetrilde bobinekabel hem in de laatste ronde tot capituleren dwong. Daarmee de winst aan Claessen latend, die werd gevolgd door Nico Versteegh en Jaap Abbema. Bij de Dunlops 2000 werd winnaar Peter Gerhards gediskwalificeerd, omdat zijn Crosslé 15 kilo te licht was. Daardoor werd de jonge Maurice Riemersma voor het eerst in zijn korte loopbaan eerste.

sports2000.[1]

Sports 2000
Voor de vijfde achtereenvolgende keer ging de winst bij de Sports 2000 naar Charles Zwolsman, die de race van start tot finish leidde. Hans Ernst lag aanvankelijk vierde, maar schoof een plaats op toen Huib Onderstal spinde. Die verloor daarmee een ronde en Ernst passeerde in de negende ronde vervolgens Ger Brands, die uiteindelijk naar de achtste plaats zou terugvallen.

start_metro

MG Metro Turbo Challenge
Bij de MG Metro Turbo Challenge waren alle ogen gericht op Fred Krab. Al direct na de start zag hij twee rijders aan zich voorbijtrekken, moest vervolgens in het Scheivlak alles uit de kast halen om de spinnende Loudon te ontwijken en maakte vervolgens in de Panoramabocht soortgelijke toestanden mee. Daarna reed hij een hele sterke race, vond aansluiting bij de ontsnapte Baldwin en had vervolgens de Engelsman helemaal in zijn greep.

metro_strijd
Peter Baldwin (1) leek een gemakkelijke prooi voor Fred Krab te gaan worden, totdat de motor van de Nederlander kuren begon te vertonen.

Een ronde voor de beslissende aanval moest hij echter afhaken met een overslaande motor, maar wist nog wel de tweede plaats te behouden. Jeroen Hin kwam als vijfde over de meet.

starlet_close.[1]

Toyota Starlet Cup
Het was een vreemd gezicht om de Starlet van John Vos aan de staart van het veld te zien bungelen. Vos had geen rekening gehouden met de gewijzigde aanvangstijd en zag zijn wagen met Nick van ’t Hoff aan het stuur net van start gaan toen hij op het circuit kwam. Voor in het veld had zich een kopgroep van zes man gevormd nadat Eric Vosveld en David Hart in het Scheivlak hadden moeten afhaken. Jan Scholten verdween ook al snel met motorische pech, waardoor Jip Coronel de eer van het Tasking Team moest hooghouden. Die kreeg tegen het eind van de race hulp van zijn broer Raymond, wiens wagen nog de sporen droeg van het Pinkstergeweld. Raymond had een ronde gewacht en probeerde Jip in een gunstige positie te manouvreren, hield echter de kopgroep dusdanig op dat ook Frans Verschuur aansluiting kon vinden. Jan van Rijn ging als eerste over de finish, gevolgd door Theo van den Berg en Evert Bolderheij. Die twee werden na afloop gediskwalificeerd wegens een gebroken uitlaat, waardoor Jip Coronel naar een tweede plaats opschoof gevolgd door Frans Verschuur.

ron_van_eeuwen.[1]
Debutant Ron van Eeuwen verschakelde zich in de Tarzanbocht, kreeg daardoor een tik mee en weet meteen hoe het bij de Toyota's in zijn werk gaat.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet