Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

IRL: Comeback Arie Luyendijk sr. als teameigenaar

Arie Luyendijk sr. maakte gisteren een einde aan allerlei speculaties in de media omtrent een eventuele comeback op Indianapolis deze maand. Immers Eddie Cheever, Michael Andretti, en Al Unser jr. hebben allemaal weer hun helm van de wilgen gehaald. De tweevoudige Indy-winnaar maakt dit jaar echter zijn debuut als teameigenaar.

Tekst Willem J. Staat.

 Arie Sr, en Arie Jr.
Arie Sr. en Arie Jr. Foto: IRL

Rookie Orientatie Programma Arie Jr.
Arie Luyendijk sr. verklaarde dat het een behoorlijk verschil maakt of je zoon aan de Indy 500 deelneemt. Gevoelens, die gedeeld worden door Michael Andretti, die verklaarde dat je als rookie al genoeg aan je hoofd hebt, maar je zo ook constant met de gedachte wat je zoon eigenlijk aan het doen is wordt geconfronteerd. Marco Andretti komt dit jaar in het IRL-kampioenschap uit. "Ik denk dat Michael het er mentaal erg moeilijk mee gaat krijgen" verklaarde Luyendijk sr.

Arie jr. neemt aanstaande zondag voor de tweede maal deel aan de het Rookie-orientatieprogramma op Indy.

Luyedijk Racing
Onlangs kreeg Luyendijk via Chip Ganassi voor de Indy 500 de beschikking over een Panoz-chassis en heeft hij Luyendijk Racing opgezet. "Ons doel is niet alleen om aan de Indy 500 deel te nemen, maar ook aan de overige IRL-races", verklaarde Luyendijk sr. Op dit moment is Luyendijk druk doende om sponsors voor het project te interesseren. "Toen ik in 1972 begon, was de situatie niet veel beter, we waren altijd naar sponsors aan het zoeken. Het is nooit echt gemakkelijk geweest."

Budgetperikelen
Luyendijk jr. kwalificeerde zich in 2005 als laatste en werd in de allerlaatste minuten van Bump Day door de Braziliaan Felipe Giaffone van de grid gebumpt. Dit jaar onderneemt Jr. een tweede poging, maar moet hij aanstaande zondag opnieuw de rookie-test op Indy ondergaan. "In principe hebben we slechts budget voor het tweede kwalificatieweekend en we zijn nog steeds naar sponsors op zoek om de gehele maand mei op Indy te kunnen rijden", aldus Arie sr.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet