IndyCar

Indycar: Pole voor Franchitti in Milwaukee. Wilson illegaal in Texas

Hoewel het er tijdens de trainingen niet naar uitzag pakte Dario Franchitti toch de pole in Milwaukee. De Schot had dit zelf niet verwacht.

Tekst Willem J. Staat
Foto Honda Racing

2012_mw_q_dario
Dario Franchitti ditmaal in blauwe Targetkleuren op weg naar de pole.

Pole voor Franchitti in Milwaukee
Na twee miserabele trainingssessies pakte Dario Franchitti toch de pole in Milwaukee. “Cool” aldus Franchitti, die vanwege verplichtingen elders een eerdere test op Milwaukee moest missen en daardoor niet direct de juiste set-up voor zijn auto wist te vinden. Justin Wilson die vorige week in Texas won kwalificeerde zich als tweede gevolgd door Ryan Hunter Reay, Will Power en Rubens Barrichello.

Zowel Wilson als Hunter Reay zullen vanwege een motorwissel 10 startplaatsen teruggezet worden. Het betekent dat Hunter Reay en Barrichello naar de tweede en derde startplek opschuiven. Maar ook Scott Dixon, Ryan Briscoe, Takuma Sato zullen vanwege een niet geoorloofde motorwissel tien startplaatsen achteruit gaan. In een poging om kostenbesparend te werken heeft Indycar een limiet gesteld aan het aantal motorenkilometers.M.a.w. de duurzaamheid van de motoren moet verlengd worden. De “bestrafte” teams en coureurs hadden dus hun kilometerquotum al behaald. Wilson is ervan overtuigd dat hij net zoals vorige week kanshebber voor de overwinning is.

Omstreden zege Wilson in Texas?
Na de wedstrijd in Texas werden er door de TC aan de sidepods van Wilson’s Dale Coyne bolide niet toegestane bodypanelen aangetroffen. Wilson moest hiervoor vijf kampioenschapspunten inleveren en teambaas Dale Coyne kreeg slecht 7500 U$ boete. Wilson vond het een relatief licht vergrijp en is ervan overtuigd dat de Indycar-organisatie het ook niet al te serieus genomen heeft. Anderzijds zijn er bijv. van Graham Rahal felle reacties gekomen op dit incident. Die verloor de wedstrijd doordat hij in de laatste ronde de muur toucheerde. Wat Rahal hoog zit is de wijze waarop de Indycar-officials hiermee omgegaan zijn. De bewuste delen waren voor de wedstrijd in Texas al verbannen. Misschien dat Indycar toch eens wat collega’s van de NASCAR-organisatie in dienst moet nemen?

Kwalificatie Milwaukee
1.Dario Franchitti Dallara Honda 168.737 mph
2.Ryan Hunter Reay Dallara Chevrolet 167.911 mph
3.Rubens Barrichello Dallara Chevrolet 166.899 mph
4. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 166.763 mph
5. EJ Viso Dallara Chevrolet 166.066 mph
6. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 165.915 mph
7. Simon Pagenaud Dallara Honda 165.369 mph
8. James Hinchcliffe Dallara Chevrolet 165.312 mph
9. Marco Andretti Dallara Chevrolet 164.893 mph
10. JR Hildebrand Dallara Chevrolet 164.321 mph
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet