Algemeen

Dragracing: Speedgroup Tierp Arena-voorbeschouwing online

speedgroup_nwl_6_kop

De zesde Speedgroup Club Europe nieuwsbrief van 2012 staat online. In deze editie een voorbeschouwing op de Sweden Internationals. Deze tweede ronde van het FIA en UEM Europees Kampioenschap Drag Racing wordt komend weekend verreden op Tierp Arena, het vorig jaar geopende hypermoderne dragrace-complex een kleine honderd kilometer boven Stockholm.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings

Speedgroup Club Europe is een initiatief van Speedgroup, de drijvende kracht achter het FIA en UEM Europees Kampioenschap Drag Racing en de EDRS European Drag Racing Series. De Speedgroup Club Europe newsletter 6 van 2012 is te lezen via de volgende link:
club.speedgroup.eu/newsletters/2012/edition6

Nauwelijks bekomen van de Main Event, een kleine anderhalve week geleden op Santa Pod, moeten de deelnemers aan het FIA en UEM Europees Kampioenschap komend weekend alweer aan de bak. De eerste FIA en UEM EK-wedstrijd vorig jaar, kort na de opening van Tierp Arena, was meteen een doorslaand succes. Niet alleen de perfecte (betonnen) baan maar ook de gehele (naar NHRA-standaards opgezette) entourage oogstte veel bewondering. De verwachtingen voor de Sweden Internationals zijn dan ook hooggespannen.

speedgroup_nwl_6_mpm
David Vegter (voorgrond) en Marc Meihuizen

De tweede wedstrijd voor het FIA en UEM Europees Kampioenschap kent uiterst sterke deelnemersvelden, waardoor de kwalificaties al een strijd op zich worden. In de Top Fuel en Pro Stock klasse maar liefst twaalf rijders en in Top Methanol Dragster acht. In de klasse Top Methanol Funny Car gaat Danny Bellio een poging doen zijn winst van Santa Pod een vervolg te geven, maar dit keer moet de Belg afrekenen met vijf snelle Scandinavische concurrenten. In alle opzichten spant Pro Modified opnieuw de kroon. Maar liefst 28 deelnemers voor zestien beschikbare plaatsen in de eliminaties. De verwachting is dan ook dat het Europees record gaat sneuvelen en meerdere rijders onder de 6-secondengrens gaan duiken. Nederland is met Marc Meihuizen, Robert Joosten en de verrassing van de Main Event, David Vegter uiterst goed vertegenwoordigd. Na de kwalificaties op Santa Pod stonden Vegter, Meihuizen en Joosten op de plaatsen één, twee en vijf. Met de extreem sterke Scandinavische concurrentie zou een benadering van deze klasseringen al een prestatie zijn.

speedgroup_nwl_6_joosten
Robert Joosten

Bij de motoren is met name de klasse Super Twin met 22 deelnemers extreem sterk bezet, zeker omdat slechts acht combinaties tot de eliminaties worden toegelaten. Net als op Santa Pod mag Job Heezen tot de kanshebbers worden gerekend. Na zijn door een knieblessure noodgedwongen afwezigheid op Santa Pod, staat Martijn de Haas op Tierp voor het eerst dit seizoen aan de start. Door motorschade is Gert-Jan Laseur er in de Pro Stock Bike klasse helaas niet bij in Zweden.

280
Inclusief alle Sportsman klassen komen er in Tierp dit weekend 280 deelnemers aan de start. Donderdag beginnen de Sportsman klassen aan hun kwalificaties terwijl de FIA en UEM klassen op vrijdag hun eerste twee kwalificatieruns op het programma hebben staan. Na nog een kwalificatiedag op zaterdag worden de eliminaties op zondag afgewerkt. AUTOSPORT.nl is ter plaatse aanwezig en zal proberen aan het eind van iedere dag een tussentijds verslag te verzorgen.

Live
Net als op Santa Pod kan op zaterdag en zondag via een live web-TV show alle actie worden gevolgd. De kosten voor twee dagen live-beelden bedragen totaal slechts $ 10,00. Aanmelden kan via de link in de newsletter.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet