Belcar

BRCC: Opnieuw twee podiumplaatsen voor Frank en Hans Thiers tijdens tweede raceweekend in Spa

thiers_09

Na de eerste wedstrijd van het nieuwbakken Belgian Race Car Championship blokletterden we dat de broers Thiers op Circuit Zolder met een overwinning en twee podiumplaatsen hun start niet hadden gemist. Hans Thiers ging trouwens de geschiedenisboeken in als eerste winnaar van de BRCC.

Tekst en foto's: PR

Afgelopen weekend werd in Spa-Francorchamps, ‘s werelds mooiste circuit, het tweede weekend afgewerkt met opnieuw twee korte sprints en een endurance over 3 uren. De West-Vlaamse broers, Hans en Frank Thiers, wilden opnieuw schitteren in de twee Short Races om daarna in de de endurance beter te scoren dan in Zolder waar ze door remproblemen uiteindelijk de handdoek in de ring moesten werpen na een uitstekende start.

Tijdens de kwalificatie van de Short Races scoorden de broers een vijfde chrono terwijl ze een uitmuntende tweede tijd op de tabellen zetten voor de Long Race.

thiers_03

“Het was een moeilijke kwalificatie voor de Long Race”, vertelt Frank Thiers achteraf. “Regen in het begin, half droog daarna om dan opnieuw te eindigen met een nieuwe regenvlaag. En dat allemaal in een tijdspanne van amper 45 minuten. We hebben het tactisch en gedurfd gespeeld. Hans was met slicks de baan opgegaan toen het wat begon op te drogen. Hij zette op het juiste moment een snelle ronde op de tabellen op amper 7/10 seconde van de BMW Z4 GT3, een wagen van de nieuwste generatie. De rest was eraan voor de moeite en volgde op minstens 3 seconden”.

Frank deed een prima job tijdens de eerste Short Race en kon opstomen naar de tweede plaats. Hij klokte hierbij de tweede snelste chrono tijdens de race en werd na de BMW Z4 GT3 als tweede afgevlagd. Nadien werd de top 8 van race 1 omgedraaid voor de startopstelling van race 2. Hierdoor moest broer Hans vertrekken vanop de 7de startplaats. Ook hij verrichte uitstekend werk; hij kon oprukken naar de derde plaats en het zou tot een gevecht zijn gekomen voor de tweede eindplaats met de ProSpeed-Porsche. Tot een oliespoor er ander over besliste. Hans schoof van de baan en verloor veel tijd en vocht zich moedig terug naar de vijfde plaats. Opnieuw draaide de Ferrari de tweede snelste tijd in wedstrijd na de ongenaakbare Christopher Haasse in de WRT-Audi R8 LMS.

thiers_08

Vanaf de eerste startrij mocht het flamboyante broederpaar dan ‘s avonds de race over 3 uren aanvangen. Hans kwam slecht uit de startblokken, maar beiden rijders vochten zich terug naar de kop van de wedstrijd. Ook hier werden de zaken tactisch goed aangepakt binnen het team van Scuderia Monza. Hans reeds een dubbele stint en Frank maakte het werk perfect af met opnieuw een tweede plaats na de WRT Audi die het hele weekend te snel was voor de rest van het veld. Scuderia Monza dus ‘best of the rest’.

“We hadden dit niet verwacht”, besluit een gelukkige Frank Thiers. “Op Spa is de Ferrari niet de snelste wagen van het veld, maar het circuit is vriendelijker voor onze remmen. Op Circuit Zolder was dit onze achillespees. Alleen in het laatste uur zorgden de remmen opnieuw voor wat kopzorgen. Ik liet het tempo wat zakken en moest voor iedere remzone pompen. En dat terwijl Dylan Derdaele aan een opmars bezig was. Daar moeten we in de toekomst werk van maken. Voor de rest kunnen we alleen maar tevreden terug blikken. We blijven tweede in de rangschikking van de Short Races na de ProSpeed-Porsche, terwijl we in de tussenstand van de Long Races een mooie inhaalbeweging maakten”.

thiers_02
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet