Diversen

Div: Sport Kort: Verslagen BTCC, Britse en ATS Formule 3, Britse Formule Ford en GT

hannes_van_asseldonk_rockingham_2012

Hoe verging het Hannes van Asseldonk (foto boven) en Dennis van de Laar afgelopen weekend in de Formule 3? Wie kwamen er allemaal in actie op Rockingham? En hoe close is het in de BTCC? Lees het hier in een nieuwe aflevering van Sport Kort.

Tekst: Marc Kok

ats_formule_3_sachsenring_2012

ATS Formule 3
Na Zandvoort kwamen de coureurs van de ATS Formule 3 voor de tweede keer in actie dit seizoen. In het 15-koppige veld, dit keer op de Sachsenring (zie foto), kwam er één Nederlander in actie. Dennis van de Laar, op Zandvoort nog eenmaal als de nummer 3 op het podium, kende niet zijn beste raceweekend. De rookie van Van Amersfoort Racing werd in de drie verreden manches geklasseerd als 9de, 13de en 11de. De Japanner Kimya Sato was de man van het weekeinde, door met twee zeges en een runner-up-positie huiswaarts te keren. Alleen de Oostenrijke René Binder wist Sato eenmaal te verslaan. Omdat Sato ook nog eens punten scoorde voor poleposition en tweemaal de rapste raceronde, scoorde hij vele punten voor het klassement. In de tussenstand leidt Sato met 101 punten. Dat zijn er al 28 meer dan de huidige nummer 2, Jimmy Eriksson.

Britse Formule 3
De Britse variant van de Formule 3 werkte op Rockingham de vierde van in totaal tien raceweekenden af. Met 12 piloten kwamen er niet echt veel coureurs in actie. Niettemin kenden de drie races net zoveel verschillende winnaars. Jazeman Jaafar (heat 1), Harry Ticknell (tweede manche) en Jack Harvey (laatste wedstrijd) waren de overwinnaars. De enige Nederlander in het veld is Hannes van Asseldonk. Hij kwam op Rockingham tot een 4de en twee 5de plaatsen. In het tussenklassement blijft Jaafar aan de leiding. Met 137 punten heeft hij er 13 meer dan Harvey, die ten koste van Carlos Sainz jr. (117) opklom naar stek 2. Van Asseldonk staat momenteel op rang 9 met 52 punten.

antti_buri_brits_ff_2012
Antti Buri (op de foto op Brands Hatch, waar hij ook won).

Brits Formula Ford
De Britse Formule Ford-boys scheurden eveneens op Rockingham. De grote man was Antti Buri. De Vliegende Fin won alle drie de heats. Omdat hij tevens drie polepositions scoorde en eenmaal de rapste raceronde noteerde, had Buri bijna een perfect weekend. De snelle man heeft dit seizoen nu 5 van de 9 verreden Formule Ford-manches op zijn naam geschreven. Natuurlijk gaat Buri ook aan de leiding van het klassement. Met 259 punten staat hij reeds een straatlengte voor op James Cook, die mede dankzij twee tweede plaatsen op Rockingham ook tweede staat op de ranglijst. De Brit heeft 189 punten.

British GT Championship
Op Rockingham kwamen tevens de coureurs van de British GT Championship uit. In de twee uursrace bleken Steve Tandy en Joe Osborne het snelste GT3-team te vormen. Het duo moest er wel flink voor strijden, want na 79 ronden kwamen de beste vier wagens binnen 4,5 seconden over de finish. Het tweetal Hector Lester / Allan Simonsen claimde de tweede stek, David Ashburn / Phil Keen werd 3de.

btcc_oulton_park_2012

BTCC
De coureurs uit het Britse Touring Car Championship hebben afgelopen weekend op Oulton Park hun vierde stop van het seizoen gehad (zie foto). Matt Neal won zowel race 1 als 3. Daar tussenin boekte Gordon Shedden al weer zijn vijfde overwinning van het BTCC-jaar. Shedden (4de in manches 1 en 3) heeft met 173 punten de leiding overgenomen van Jason Plato, die veel terrein verloor door in de eerste heat uit te vallen. Titelverdediger Neal ligt met 168 punten op de loer. Jason Plato (uitgevallen, 3de en 2de op Oulton Park) is nog wel volop in de running voor het kampioenschap. Hij heeft nu 161 punten. Er zijn nog zes weekenden en daarmee 18 heats te gaan, dus er is nog niks beslist in het BTCC.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet