NASCAR

NASCAR: Joey Logano verslaat mentor Mark Martin in Pocono. Dale Jr. nog steeds zonder zege!

JGR-coureur Joey Logano versloeg zijn voormalige mentor Mark Martin in een fantastisch duel in het opnieuw geasfalteerde Pocono. Sprint Cup belofte Logano behaalde daarmee zijn tweede Sprint Cup zege sinds 2009 in New Hampshire. Tevens werd er een record aan snelheidsovertredingen in de pitlane genoteerd.


Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR, Toyota Motorsports USA

2012_logano_pocono_winnaar
Na drie jaar eindelijk weer een Sprint Cup-zege voor de pas 22-jarige Joey Logano.
Heeft hij alle critici nu de mond gesnoerd?


Joey Logano verslaat mentor Mark Martin
Drie ronden voor het einde van de #NASCAR 400 in Pocono ging Joey Logano aan zijn leermeester Mark Martin voorbij. De veteraan maakte een klein foutje en Logano profiteerde onmiddellijk. Mogelijk was een klein duwtje van Logano voldoende om in de 157e ronde definitief de leiding te pakken. Logano was overtuigd van niet. Veteraan Mark Martin dacht van wel.

Joey Logano: “We gingen naar Turn 1 en ik probeerde hem uit te remmen. Hij verdedigde de binnenkant. Ik probeerde mijn neus er tussen te steken en het was geloof ik nogal “close”. Ik ben er nog niet eens zeker van of we elkaar al dan niet raakten, maar ik wist wel dat ik hem “aero-loose”(onderstuurd) had gemaakt zodat ik hem aan de binnenkant kon passeren zodra we Turn 1 uit waren.”

Volgens Mark Martin was er echter wel contact geweest. Mark Martin: “Wij noemen dit “bump en run” In de racerij wordt dit allang geaccepteerd. Ik zou het zeker niet doen, maar als ik over een auto had beschikt die snel genoeg was dan had ik hem zeker een duwtje teruggeven. Maar ik kon hem gewoon niet bijhouden. Hij ging ervoor en kreeg het zeker niet cadeau.
2012_mark_martin
Mark Martin werd door zijn voormalige protogée verslagen.


Acht jaar geleden omschreef Mark Martin de nu 22-jarige Logano als een Sprint Cup-kampioen van de toekomst. Helaas ligt hier nu een schaduw over want Logano slaagde er de afgelopen jaren niet in om zich voor de Chase te kwalificeren waardoor de toekomst voor Logano bij JGR-Racing in het ongewis is. Mark Martin: “Toen ik hem als 11-jarige in actie zag, wist ik dat dit een man van de toekomst was. De progressie in zijn carrière lijkt wat gestagneerd te hebben maar daar lijkt nu een einde aan gekomen te zijn.” Logano: “Ik hoop dat dit alle critici de monden snoert!”

Op het opnieuw geasfalteerde Pocono was Logano met zijn 22 jaar tevens de jongste winnaar in de geschiedenis van het circuit. Logano versloeg Martin met een verschil van 0.997 secs.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet