Belcar

BRCC: Zege van de Audi R8 van Weerts-Haase-Mollekens in Long Race op Spa

brcc_spa_races_-_long_race_-_audi_r8_lms

De Aston Martin DBRS9 van GPR moest opnieuw opgeven voor de Long Race, ten gevolge van motorproblemen. Zodoende waren het 33 wagens die zich opmaakten voor de tweede uithoudingsrace van het BRCC-seizoen 2012. Nog voor de start zelf was er opschudding omdat de BMW Z4 van de Nederlanders op de pole-positie, Roger Grouwels en Pieter Dubois, in de box werd geduwd. De Race-Art-rijders kenden problemen met de remmen, zouden vijf ronden verliezen en uiteindelijk als 22ste over de finish komen.

Tekst en foto's: PR

brcc_spa_races_-_dylan_derdaele

Vooraan had Dylan Derdaele een sterke start en hij leidde de meute twee ronden lang, alvorens Yves Weerts in de WRT by Delahaye Audi R8 LMS het commando zou overnemen. Volgden: de Ferrari van Hans Thiers, de GC Competition van Steve Vanbellingen, de Dodge Viper van Wim Lumbeek en de Porsche van Bert Longin.Het eerste belangrijke koersfeit was de crash na 40 minuten tussen de GC10 V8 (met de carrosserie van de Scirocco na een ander ongeval vrijdagochtend) van de Fransman Poitevineau en de Renault Clio van Xavier Stevens aan de Combes. Een aantal van de favorieten maakten van deze Code 60 meteen gebruik om hun eerste pitstop uit te voeren. De Ferrari van Thiers bleef op de piste en nam het heft even in handen, alvorens de leiding aan de Porsche van Patric Derdaele over te geven, die op zijn beurt de eerste plaats moest laten aan de Dodge Viper van Wim Lumbeek, de eerste die tijdens de Code 60 gestopt was.

Na een vol uur en tien minuten racen, was er plots heel wat opschudding in de box van Prospeed Competition. De Porsche 911 van Fred Bouvy, Christian Kelders en Damien Coens, tot dan toe heel discreet, kwam met brandende remmen de pitlane in. Na 45 minuten reparatie, zouden de leiders in het kampioenschap na de eerste race, niet verder meer komen dan een 28ste positie. De kop van het kampioenschap waren ze meteen ook kwijt.

Nadat Yves Weerts een tweede maal stopte en het stuur aan Christopher Haase had overgegeven, begon het plots kort maar stevig te regenen boven het circuit. Haase maakte daarvan dankbaar gebruik om als een speer weer naar voren te rijden.

Net voor halverwege de wedstrijd, kon de Duitser, mede dankzij de tweede stop van de Viper, een tweede maal en nu definitief de leiding weer in handen nemen. Met een snelste wedstrijdronde in 2.21.218 op een droge piste, toonde hij zich heer en meester op de omloop van de Ardennen. Kurt Mollekens, die de laatste stint voor zijn rekening nam, moest het alleen nog netjes afmaken.

Een ronde achter de winnaars, reden de broers Thiers in hun Ferrari 430 naar de zege in GTP en uiteraard de tweede plek algemeen. Een late “Stop and Go” en problemen met de versnellingsbak kostten vader en zoon Derdaele de derde plaats in de eindrangschikking en ook de voorlopige leiding in het kampioenschap.

Bij de Guests was de zege voor de DVB Racing Dodge Viper van Wim Lumbeek, Bert Redant en Werner Moonens, duidelijk overgelukkig met hun resultaat.

brcc_spa_races_-_kia_silhouette

De Kia Pro_cee'd van Chad, met achter het stuur Philippe Stéveny en Iain Dockerill, wonnen de Silhouette-categorie en zij zijn meteen ook de nieuwe leiders in het BRCC-kampioenschap, met één punt bonus op de Porsche van de familie Derdaele. De Brit en de toerwagenkampioen van 2011 hielden maar liefst vijf Porsche 911 achter zich, met in volgorde: Grandjean-Muller-Mattheus (Prospeed), Longin-Van Elslander (Mext Racing), Albert-Leonard (Allure Team), Sluys-Renmans (First Motorsport) en Lémeret-Mondron-Van Dalen (Scuderia Caïra). Net buiten de top 10, als tweede Silhouette, vonden we de GC10 V8 van Steve Vanbellingen, Sarah Bovy en Freddy Poletto.

Gomez Compétition kreeg van de jury later ook de “Michelin Award”, vanwege alle geleverde inspanningen. Deze ereprijs is goed voor een set competitiebanden en een mooie tekening van Clovis.

Verder vermelden we nog de 12de plaats van de Ginetta G50 van Ueberecken-Lequeux, goed voor winst in de GT Light, net voor de Seat Supercopa van de Fransen Luis Marques en Mathieu Cheruy, de winnaars in Tourisme Pro, terwijl de categorie Toerisme Challenge voor de Clio van Xavier Stevens was, die het helemaal alleen bolwerkte!

brcc_spa_races_-_long_race_-_mollekens-haase-weerts

Uitslag Long Race:
1. Haase-Mollekens-Weerts (Bel-Bel-Dui/Audi R8 LMS) 66 ronden,
2. H. Thiers-F. Thiers (Ferrari 430 GT3) op één ronde (1ste GTP),
3. Redant-Moonens-Lumbeek (Dodge Viper) op één ronde,
4. Derdaele-Derdaele (Porsche GT3 Cup) op één ronde,
5. Stéveny-Dockerill (Bel-GB/Kia Pro_cee'd Silhouette) op twee ronden, (1ste Silhouette Pro Evo),
6. Grandjean-Muller-Mattheus (Bel-Fra-Mon/Porsche 911 GT3),
7. Longin-Van Elslander (Porsche 997 Cup),
8. Albert-Léonard (Porsche 997 Cup),
9. Sluys-Renmans (Porsche 997) op drie ronden,
10. Lémeret-Mondron-Van Dalen (Porsche 997) op vier ronden,
11. Vanbellingen-Bovy-Poletto (GC 10 V8), op vijf ronden,
12. Ueberecken-Lequeux (Ginetta G50), op vijf ronden,
13. Marques-Cheruy (Fra/Seat Leon Supercopa) op vijf ronden, (1ste Toerisme Pro),
19. Schmitz-Dumont-Schmit (Fra-Lux-Fra/BMW M3) op zes ronden (1ste Toerisme Pro Evo),
21. Viron-Richard-Orgeval (Fra/Solution F) op zeven ronden, (1ste Silhouette Pro),
24. Stevens (Renault Clio) op acht ronden (1ste Tourisme Challenge)

Stand kampioenschap:
1. Dockerill/Stéveny 81 punten,
2. Derdaele-Derdaele 80,
3. Albert-Leonard 77,
4. Bovy, Lequeux/Ueberecken 60,
6. Muller/Mattheus/Grandjean 56,
7. Vermeeren 55,
8. Jussy/Olivier, Courrier/Nale 52,
10 Bouvy/Kelders, Haase/Mollekens/Weerts 50,
12. Sluys/Renmans, Thiers/Thiers 49


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet