IndyCar

Indycar: Justin Wilson wint “Fast and Furious” wedstrijd in Texas

Ondanks de bezorgdheid die er afgelopen vrijdag over het eventuele verloop van de wedstrijd heerste konden de Indycar-coureurs de Texas Motor Speedway ongeschonden verlaten. De door hun voorgestelde maatregelen m.b.t. de aërodynamica leidde tot één van de beste ovalraces van de afgelopen jaren! De Brit Justin Wilson sloeg in de slotfase toe.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Indycar/LAT USA

2012_wilson_texas_winnaar
Justin Wilson verrassend winnaar in Texas.

Justin Wilson verrassend winnaar in Texas
In de 228 ronden tellende wedstrijd verspeelde Ganassi-coureur Graham Rahal alle kansen toen hij kort voor het eind van de wedstrijd in Turn 4 de muur toucheerde. Twee ronden voor het einde ging de Brit Justin Wilson in Turn 3 aan de Ganassi-coureur voorbij en pakte de zege.

Justin Wilson: “Hij begon steeds meer te glijden. Het was gewoon nog een kwestie van tijd. Het is fantastisch. Teameigenaar Dale Coyne heeft zoveel gedaan om dit team competitief te maken. Deze zege is voor hem en het team, Ik begrijp nog niet hoe we het voor elkaar gekregen hebben. Die auto was fantastisch. Tijdens de long runs werd hij steeds beter.”

2012_rahal_texas
Graham Rahal verprustste zijn eerste ovalzege
.

Graham Rahal: “Ik heb het gewoon verprutst. Wij hadden deze gewoon in onze zak. Meer kan ik niet zeggen.”

Nog meer pech voor Ganassi Racing
Ganassi-coureur Scott Dixon luidde met een spin tegen de Safer Wall in de 173e ronde de beslissende eindfase van de wedstrijd in. Dixon kon zijn bolide ongeschonden verlaten. Bij de herstart in de 185e ronde ondernam Tony Kanaan vanuit de derde positie een aanval op leider Will Power. Penske-coureur Power blokte Kanaan op dusdanige wijze af dat beide bolides elkaar raakten en Kanaan zijn voorvleugel beschadigde. Power werd door de wedstrijdleiding hiervoor met een “drive-through” penalty bestraft. Daardoor zakte hij naar de achtste plek terug. De KVRT-coureur was laaiend.

Tony Kanaan: “Wat hij deed is gewoon onacceptabel. Ik heb met hem gesproken en ik heb gezegd je praat over veiligheid, je had en de muur kunnen belanden en letstel op kunnen lopen. Wij hadden deze wedstrijd zeker kunnen winnen.”


2012_power_texas
Will Power liep voor zijn actie met Tony Kanaan een "drive-through" op.

Anderzijds vond Will Power het wel één van de beste ovalwedstrijden die hij ooit gereden heeft. “Ik moet zeggen dit is één van de beste wedstrijden die ik ooit op een oval gereden heb. Je moest van je gas, je moest je banden in de gaten houden. Je moest werkelijk met je auto rijden. Dit is het soort racen dat we op dit soort banen nodig hebben.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet