Formule 1

Formule 1: Wordt Canada wederom een thriller met superontknoping?

button

Jenson Button (foto) wist niet wat hem overkwam tijdens de kletsnatte Grand Prix F1 van Montreal in 2011. Ondanks zes pitstops, twee flinke akkefietjes op de baan met Hamilton en Alonso, vier safetycarsituaties, een herstart na een urenlange stop én een drivethroughpenalty, wist de Brit de doldwaze Grote Prijs te winnen. Terwijl zijn monteurs in extase door de McLaren pitbox sprongen, schreeuwde Button de oren van zijn helpers doof: "This was a hell of a race!’’

Tekst: Marc Kok
Foto: Archief Peter van Egmond

Komend weekend zijn de Formule 1-rijders wederom op bezoek in Montreal. De toeschouwers hopen wederom op een bijzonder spannende en spectaculaire wedstrijd, zoals die zich vorig seizoen op het Circuit Gilles Villeneuve ontvouwde. Een overvloed aan hemelwater had in 2011 een enorme impact op het verloop van de race.En ook toen de regen ophield, was het spektakel nog niet voorbij. Button leek zijn indrukwekkende inhaalrace van helemaal achteraan net niet te kunnen bekronen met de zege. Maar een zeer zeldzaam foutje van wereldkampioen Sebastian Vettel in de slotronde, gaf Button alsnog de kans om een prachtige prestatie neer te zetten.

Red Bull aast op revanche
Vettel en zijn Red Bull-team zullen komend weekend zeker uit zijn op revanche. De Rode Stieren zijn de afgelopen jaren erg dominant geweest in de Formule 1, maar hebben in Canada nog nimmer weten te winnen. Daar willen ze komend weekend graag verandering in brengen. Dat zal Red Bull echter wel moeten doen met een nieuwe bodemplaat. De onderkant die ze tijdens de vorige GP (Monaco) hebben gebruikt, mag van de FIA niet meer. Red Bull had een paar gaten in de plaat geboord, om zo de luchtstroom te beïnvloeden. Deze zijn niet conform het reglement uitgevoerd. Red Bull komt overigens goed weg, want de zege van hun rijder Mark Webber in Monaco wordt de Australiër niet afgenomen.

Zevende race, zevende winnaar?
Met zes Grote Prijzen en evenveel verschillende winnaars, is het Formule 1-seizoen 2012 tot nu toe enorm onvoorspelbaar. Jenson Button, Fernando Alonso, Nico Rosberg, Sebastian Vettel, Pastor Maldonado en Mark Webber waren tot nu toe de mannen die wisten te zegevieren. Red Bull is de enige stal die dit jaar tweemaal op het bovenste F1-treetje van het erepodium mocht plaatsnemen. Met name Lewis Hamilton (McLaren) en het Lotus-duo Kimi Raikkonen / Romain Grosjean zijn gebrand om als zevende GP-winnaar van het seizoen de boeken in te gaan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet