Sportscars

Sportscars: Audi snel op Le Mans, Toyota verrast

480_audi_motorsport_120603-9740
De nieuwe Audi R18 e-tron quattro was het snelste op Le Mans


Dit weekeinde vond op Le Mans de traditionele Le Mans Test Dag plaats. Voor het eerst kwamen de nieuwe hybride LMP1’s van Audi en Toyota tegelijkertijd op de baan. Na acht uur testen bleken de Audi’s zoals verwacht het snelste te zijn en was het de Schot Allan McNish die de snelste tijd had laten noteren.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: PR


In de eerste sessie op zondag van 9:00 tot 13:00 waren het de zes fabrieksauto’s aan kop van het veld. Maar waar velen hadden verwacht dat de Audi’s de Toyota’s op flinke achterstand zouden zetten, was het onderlinge verschil in de top zes na vier uur slechts een seconde. In de middag waren er iets grotere verschillen tussen Audi en Toyota.

480_toyota_120603-lemans
Toyota: verrassend snel en in nieuwe kleuren gestoken voor de terugkeer op Le Mans


Na acht uur testen op het Circuit de la Sarthe was het uiteindelijk de nieuwe Audi R18 e-tron quattro van Allan McNish, Tom Kristensen en Rinaldo Capello die het snelste was. Door een snelste rondetijd, neergezet door McNish, van 3:25.927 bleef het drietal de winnende bemanning van 2011 (Marcel Fässler, Andre Lotterer en Benoit Tréluyer) ruim een halve seconde voor. De derde Audi Sport Team Joest auto van Romain Dumas, Loïc Duval en Marc Gené was ruim zes tienden van een seconde langzamer. De eerste van de twee Toyota’s TS030 Hybrid eindigde de dag als vierde, op bijna 1,3 seconden van de snelste Audi. Audi coureur Allan McNish was onder de indruk van de tijden van de Toyota's. “De Toyotas verrassten me. Op topsnelheid zijn ze echt veel sneller dan ons!" aldus de Schot.

Helemaal vlekkeloos liep de test echter niet voor de snelste Audi in het veld. Al na 20 minuten in de eerste sessie viel de Audi R18 e-tron quattro van Capello stil, terwijl in de tweede sessie McNish een fout maakte in Tertre Rouge en de hij tegen de vangrails tot stilstand kwam. Het betekende het einde van de test voor de Audi met nummer 2.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet