Diversen

Internationaal: Wie van de landgenoten pakt de Europese titel in de KZ1 ?

jonathan_thonon

De eerste grote afspraak van het seizoen zit eraan te komen. Op het Duitse ProkartRaceland circuit in Wackersdorf staat komend weekend het Europees kampioenschap karting op het programma.
In de KZ1 klasse is een goede klassering voor de Belgen en Nederlanders helemaal niet uitgesloten. AUTOSPORT.NL ging opzoek naar de titelkandidaten en stelde ze enkele vragen.


Joey Hanssen, uitkomend op een Luxor chassis is als regerend Wereldkampioen KZ2 aan zijn eerste seizoen in de KZ1 bezig. De snelheid is er alvast maar de grote aanpassing van de KZ2 naar de KZ1 blijkt toch een grote stap te zijn. “Iedereen staat aan de start met top materiaal en dat merk je meteen” vertelt Hanssen. “Als je hier een steekje laat vallen, sta je meteen achteraan.” Toch is er hoop voor de Nederlander. “Een top tien klassering halen zou schitterend zijn, vergeet niet dat het veld hier super kort bij elkaar ligt”. Hanssen stond pas nog aan de start van de tweede meeting van het Duits kampioenschap karting. “We hebben dat DKM weekend positief kunnen afsluiten met een derde en vierde plaats en we hopen nog op wat verbetering zodat we vooraan kunnen meedoen”

joey_hanssen

Wie ook aanwezig was op het Duits Kampioenschap was Jorrit Pex. De CRG rijder ging daar met de grootste bekers aan de haal. Ook hij trekt met ambitie richting Wackersdorf voor het komende EK. “Ik ga met goede verwachtingen naar Wackersdorf maar ben er zeker van bewust dat de concurrentie sterk zal zijn.”
De laatste wedstrijd in Wackersdorf werd overtuigend gewonnen door Pex die hiermee zijn vertrouwen weer ziet stijgen. “Als je de laatste race voor het EK weet te winnen dan geeft dat zeker een extra boost. Maar als ik kijk naar de WSK wedstrijden van dit jaar zaten we altijd vooraan het veld. Twee keer kwam ik zelfs als winnaar voren. Eerst in Castelletto, daarna in Val d’Argenton.”
Maar op een Europees kampioenschap kan iedereen net dat tikkeltje meer dan normaal. “Het veld zit nu al erg kort bij elkaar, ik kan je 10 namen geven van rijders die kans maken op de titel, dat maakt de KZ1 net zo mooi !”

Ook Rick Dreezen is aan een sterk seizoen bezig. Hij rijdt constante resultaten in het WSK Kampioenschap en de eerste grote overwinning van het jaar, die in Lonato tijdens de Wintercup is ook al binnen voor de Tony Karter. De 21e jarig Belg droomt nog steeds van zijn eerste Europese of Wereldtitel. “Voor deze soort races heb ik altijd een grote motivatie. Het zijn de enige twee titels die ik nog niet op mijn palmares heb.” Gezien de goede prestaties hoopt Dreezen op een top drie finish. “Een podium zou toch mogelijk moeten zijn. De races moeten wel nog steeds gereden worden en Jorrit Pex lijkt toch wel the man the beat getuige zijn overwinning tijdens de DKM” De afgelopen tijd zijn er regelmatig probleempjes opgedoken met de banden. “We rijden op de zachte Bridgestone die een belangrijke rol kunnen spelen. De levensduur is namelijk niet echt goed in te schatten waardoor de tijden ineens zouden kunnen stijgen en een podium weer moeilijk kan worden. Dinsdag vertrek ik richting Wackersdorf en dan kunnen we aan het weekend beginnen !”

dreezen_pex

Wie we zeker tot de kanshebbers van de Europese titel hoort is huidig Wereldkampioen KZ1 Jonathan Thonon. De Belg die wereldkampioen werd in Genk, kent tot nu toe een moeilijk seizoen. Misschien is het Europees kampioenschap een gepast moment voor de ommekeer ? “Natuurlijk wil ik winnen ! Ik ga mijn uiterste best doen om er 100% voor te gaan. Natuurlijk is iedereen snel, maar iedereen heeft grote ambities voor zo een belangrijke wedstrijd. Ook het weer blijft een belangrijke factor. En indien we mechanische pech hebben zijn alle kansen op winst vergooid.”
De snelheid is er wel voor Thonon, maar de top resultaten blijven uit. “We hebben al heel wat problemen gehad die me zowel podia als overwinningen hebben gekost, dat is natuurlijk erg zonde. We zijn meestal een van de snelste, toch zeker in de top drie maar we moeten het natuurlijk nog afmaken.” Misschien kan dat in Wackersdorf ? Het CRG fabrieksteam waar Thonon deel van uit maakt is al volop aan het testen en is er helemaal klaar voor, net zoals Thonon zelf !

bas_lammers

Bas Lammers staat dit seizoen aan de start op de Praga kart. Ook hij kent niet meteen zijn beste seizoen start, maar met de snelle Nederlander moet altijd rekening gehouden worden ! Zelf blijft hij echter realistisch. “Het doel voor ons, als nieuw team, is om ons te plaatsen voor de finale bij de top 34. Wie weet kunnen we een leuk resultaat mee naar huis nemen.” Dat het EK doorgaat op het circuit in Wackersdorf is voor Lammers een voordeel. “Ik vind Wackersdorf een super leuke baan die technisch heel veel eisen stelt. Maar ik denk dat zowel het team als ik er klaar voor zijn. Alles wordt beslist in de finale en daar moet alles juist zitten.”
“Zolang het weer ons niet te veel op de proef stelt, gaan we een goede week te gemoed. Ik hoop enkel niet dat het afwisselend droog, nat zal zijn, anders kunnen we met het Praga Racing Team zeker succesvol zijn !

Verder staat ook Vice wereldkampioen KZ1 Yannick de Brabander aan de start. Als fabriekspiloot voor het jonge maar erg succesvolle Formula K gaat ook hij op jacht naar een mooie beker. Sinan van der Raad, Verdi Geurts, Danny Bleek en de altijd snelle Arjan Kievitsbosch zijn de andere Nederlanders die het EK in de KZ1 zullen mee rijden. Beitske Visser laat verstek gaan voor deze wedstrijd.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet