IndyCar

Indycar: Scott Dixon wint Indyflop in Belle Isle Detroit

De Nieuw-Zeelander Scott Dixon heeft de naar 60 ronden ingekorte Indycar-wedstrijd in Belle Isle gewonnen. Het team van Chip Ganassi boekte na de Indy 500 andermaal een dubbeloverwinning. De Indycar Grand Prix in Belle Isle, waarvan teambaas Roger Penske de promotor was, verdient geen schoonheidsprijs.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: Indycar/LAT USA

2012_belle_isle_asfalt
Uit het beton losgekomen asfalt zorgt voor Indycar-flop in Belle Isle Detroit.

Scott Dixon wint Indycarflop in Belle Isle Detroit
Aan de zege van Scott Dixon op Belle Isle Detroit behoeft niet getwijfeld te worden. De Nieuw Zeelander was oppermachtig en behaalde op Belle Isle zijn eerste seizoensoverwinning. Voor het team van Ganassi andermaal een dubbeloverwinning. Franchitti reed op een andere strategie die uiteindelijk goed uitpakte. Van een veertiende startplek reed de veteraan naar de tweede plek. De Fransman Simon Pagenaud eindigde als derde. In de 39e ronde werd de Canadees James Hinchcliffe door loskomend asfalt in het beton in de bandenstapels gelanceerd. De organisatie had op dat moment geen andere keuze dan om de wedstrijd met rood te onderbreken.Na een onderbreking van twee uur kon de wedstrijd hervat worden. De wedstrijd werd na de 45e ronde met ruim twee uur onderbroken. Gedurende deze periode probeerde men koortsachtig het kapotte asfalt te herstellen. Er volgde een herstart voor 15 ronden. Bij de herstart begon het licht te regenen. Toen vervolgens Helio Castroneves spinde en Ed Carpenter ook nog eens bij hem binnenreed leek er aan het evenement geen einde te komen. Voor Dixon betekende het tevens zijn 28ste Indycar-overwinning. Op de lijst van alltime winnaars staat Dixon nu als elfde genoteerd.

2012_scott_dixon_klasse
Scott Dixon was een klasse apart in Detroit. De Nieuw-Zeelander nam de tijd
om tijdens de lange pauze een lekkere hamburger te eten!

Lof en kritiek
De crash van James Hinchcliffe kwam niet onverwacht. Al vanaf de vijfde ronde begonnen diverse rijders via de boordradio naar hun teams te klagen dat het asfalt los begon te komen. In de ronden voorafgaande aan Hinchcliffe’s crash liep Will Power door loskomend asfalt al een beschadigde voorvleugel op terwijl bij Tony Kanaan de achteruitkijkspiegel was weggeslagen. Daardoor was de crash van Hinchcliffe in de 39e ronde nog slechts een kwestie van tijd geworden.

Dario Franchitti: ''Het losgekomen asfalt was dikker dan de rijhoogte van onze auto’s.'' M.a.w.: Hinchcliffe werd door losgekomen asfalt, dat tegen de bodem van zijn Dallara Chevrolet was geslagen, gewoon de bandenstapels in gelanceerd.

2012_herstart_belle_isle
Na twee uur wachten toch weer een herstart in Belle Isle Detroit. Een 1-2-3 Honda
overwinning op Chevrolet-Ground!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet