Formula Ford

Formule Ford: Bart van Os en Michel Florie verdelen zeges tijdens Pinksterraces

480_dff_van_Os

In drie spectaculaire races hebben de Dutch Formula Ford-coureurs de 16.000 bezoekers van de Profile Tyrecenter Pinksterraces weer fantastische gevechten laten zien. Met tweemaal Bart van Os als winnaar toont de formulewagenklasse aan dat jong talent zich snel én goed kan ontwikkelen. In een heroïsch gevecht met Formula Ford-debutant Max van Splunteren bewees Michel Florie echter dat ook ervaring een ijzersterk wapen is. Pech was er voor Jos Kiekens, die alle drie de races vanaf poleposition mocht vertrekken, maar deze mooie uitgangspositie niet wist om te zetten in een overwinning.

Tekst: PR
Foto's: Chris Schotanus, Justin van Densen, Co van der Gragt, Klaas Norg en Bart Buijs

480_kiekens_6085

Op vrijdagmiddag vond de kwalificatie plaats op een warm Circuit Park Zandvoort. Met vier nieuwe coureurs in de gelederen en in de wetenschap dat de Paasraces al drie prachtige wedstrijden hadden opgeleverd hadden de coureurs er duidelijk zin in, want er werden rappe tijden gereden. Met name Jos Kiekens was in zijn element, want hij pakte de poleposition voor alledrie de races.

480_start_r1_4738

Startperikelen
Bij de start van de eerste race op zaterdag ging het echter mis voor de jonge polesitter. Hij vertrok met een valse start en moest zijn leidende positie inleveren toen hij bestraft werd met een drive-through-penalty. Een vijfde positie was vervolgens voor hem het maximaal haalbare resultaat. Ook voor Bart van Os ging het bij de start niet goed. Zijn motor was afgeslagen en pas nadat hij door zijn team werd aangeduwd kon hij vanuit de pitstraat starten en als laatste aansluiten.

480_duel_6169

Debutant aan kop
Michel Florie had na het wegvallen van Kiekens de leiding overgenomen, maar kon niet wegkomen bij Max van Splunteren. De pas 16-jarige debutant ontbrak bij de Paasraces nog omdat hij met zijn been in het gips zat, maar racet in zijn allereerste Formule Ford-race alsof hij nooit anders gedaan heeft. Aan het einde van de zevende ronde presteert de jonge GEVA-racer het zelfs om met een prachtige uitremactie in de Tarzanbocht de leiding over te nemen en een sensatie hing in de lucht.

480_blijdschap_fam_splunteren_4807

Tot aan de laatste ronde hield Van Splunteren stand, maar toen vond Florie toch een heel klein gaatje, precies groot genoeg om de leiding terug te pakken en de zege veilig te stellen. “Dit is toch wat de Formule Ford-races zo geweldig maakt”, glundert Florie tevreden. “We hebben elkaar niet één keer geraakt en toch gevochten als leeuwen, heerlijk!” Ook Van Splunteren was euforisch: “Ik had niet verwacht dat ik in mijn eerste race al om de zege zou kunnen meestrijden, dit was echt helemaal top.”

480_vuik_vandongen_6150

Laatste podiumplek
Niet alleen aan de kop van het veld werd een mooie strijd gestreden, ook het gevecht om de laatste podiumplek was van begin tot eind spannend. Henk Vuik, die in 2009 zijn laatste Formule Ford-race reed, won deze strijd van Jan Paul van Dongen. “Het was een heerlijk gevecht. Zo is racen het leukste, zeker als je wint natuurlijk”, aldus een tevreden Vuik.

480_podium_7846

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet