IndyCar

Indycar: Franchitti perfecte winnaar. Sato Kamikazepiloot? Foyt Racing onverantwoord bezig!

In de Amerikaanse media werd de 96e editie van de Indy 500 als een absolute klassieker omschreven met routinier Dario Franchitti als perfecte winnaar. Over de “move” van Sato verschilden de meningen duidelijk.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Indycar/LAT USA, Honda Racing USA, Firestone/Dennis Ashlock


2012_franchitti_sato_1
De beslissing valt in de 96e editie van de Indy 500! Sato speelt en verliest!

Franchitti perfecte winnaar!
Het team van Roger Penske won de voorgaande vier wedstrijden maar het team van Chip Ganassi pakte met routinier Dario Franchitti de hoofdprijs op de Indycar-kalender. Vanuit een 16e startpositie ontpopte Dario Franchitti zich in de slotfase als een factor waarmee terdege rekening gehouden moest worden. Ook oud Masters F3-winnaar Takuma Sato leek aanspraak op de Indy 500 te kunnen maken. Met een alles-of-niets poging vergooide de Japanner in de allerlaatste ronde zijn kansen.

De meningen waren verdeeld. In de allerlaatste ronde behield Dario Franchitti in Turn 1 correct zijn lijn, gaf geen krimp en Sato verdween hopeloos in de muur. De commentaren op de poging van Sato varieerden van moedig, lomp, stom en onverantwoordelijk. Routinier Tony Kanaan had er geen goed woord voor over en omschreef de poging van de Japanner als totaal onverantwoordelijk. Kanaan: “Het is voor mij gemakkelijk om commentaar te leveren. Maar ik zag in de laatste ronde iemand heel ongeduldig worden. Hij had beter moeten weten. Het is een jonge coureursfout en het zal hem nog wel enige tijd achtervolgen. Hij heeft het geprobeerd. Het had voor hem goed kunnen uitpakken.”

Franchitti’s teamgenoot Scott Dixon: “Eigenlijk solliciteerde hij hier de gehele dag naar. Het verbaast me dat het zo lang duurde voordat hij in de muur belandde.” Het commentaar van Sato: “Ik ging gewoon voor de overwinning en bij de allerlaatste herstart ging ik van de zevende naar de vijfde positie en vervolgens naar twee. Ik bleef maar inhalen en pushen. In de allerlaatste ronde had ik een goede slipstream van Dario. Ik dacht dat ik het voor elkaar had. Maar hij bleef maar pushen en gaf me gewoon geen ruimte. Daardoor kwam ik beneden de witte lijn terecht.” Sato gaf vervolgens toe dat hij een tweede plek tijdens de Indy 500 niet geaccepteerd had.” Franchitti’s teambaas Chip Ganassi was ervan overtuigd dat de wedstrijd zou eindigen zoals in 2006 toen Sam Hornish Jr. Marco Andretti op de streep versloeg. Misschien dat de Japanner voor de toekomst toch zijn geheugen eens op moet gaan frissen?

2012_franchitti_sato_2
Dario Franchitti ziet Sato in de Safer Wall verdwenen. De Indy 500 is definitief
beslist.

Crash Conway bijna herhaling Wheldon drama
De crash tussen Mike Conway en Will Power had bijna tot een herhaling van het Wheldonb-drama in Las Vegas kunnen leiden. Dat een ervaren teambaas als A.J. Foyt zijn coureur met een beschadigde voorvleugel terug de Brickyard opstuurt getuigt van totale onverantwoordelijkheid ten opzichte van zijn coureur en de concurrentie! Conway had tijdens een reguliere stop zijn voorvleugel beschadigd en werd door zijn team terug de baan opgestuurd. In de 80e ronde spinde Conway half en raakte de muur aan de linkerzijde. De Foyt Dallara gleed tussen Turn 1 en Turn 2 langs de muur en werd door de Penske-auto van Will Power geraakt. Will Power: “Ik kon totaal niets doen om het contact te vermijden.” Power uitte op ABC TV heftige kritiek op het feit dat A.J. Foyt Racing hun coureur met geen afgebroken voorvleugel terug de baan op had gestuurd.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet