WTCC

BMW wint derde race WTCC in Magny Cours

 dirk_muller


Na een door SEAT gedomineerde training waren het de BMW’s die tijdens de vroege warm-up op het ruim 4400 meter lange Circuit Magny Cours duidelijk hun aanvallende plannen etaleerden. Dirk Muller sloot deze relatief korte training winnend af met een tijd van 1.50.771. Op slechts 0.060 sec achter hem legde merkgenoot Jorg Muller beslag op de tweede plaats. Beste SEAT-rijder was Peter Terting met zijn derde plek. De BMW’s deden het allemaal goed, getuige de vierde tot en met zesde plek voor Andy Priaulx (die zijn nieuw gebouwde 320 Si beter in de greep bleek te hebben), Stefano D’Aste en Alessandro Zanardi. Direct daarachter legde SEAT Team Holland coureur Tom Coronel beslag op de zevende plek en was daarmee wederom de snelste Privateer.


Tekst: Jakob Dekker - Foto: FIAWTCC.com

Het beeld van de warm-up zou ook de startmeters van de eerste race beheersen. Na het verkleuren van het startlicht waren het de als derde geklasseerde Jorg Muller en zijn op een zesde plaats staande merk- en naamgenoot Dirk die als beste wegkwamen. Al kris-krassend baanden zij zich een weg naar de leiding van het veld. En waar Dirk aanvankelijk nog even de strijd met een hele vloot SEAT’s aan moest gaan voegde hij zich later bij Jorg Muller. Daarachter een trein met vijf fabrieks Leons, onder aanvoering van Rickard Rydell. Als aan een touwtje volgen Tarquini, Gene en Terting. Die ieder voor zich hopen dat Dirk Muller de aanval op de leider inzet en daarmee de weg vrij maakt voor de volgers. Maar de BMW’s weten ronde na ronde hun positie te behouden en blijven de Spaanse armada voor. Met nog nauwelijks twee ronden te gaan passeert Dirk de leider in de race met een inhaalactie op snelheid. Vervolgens is het Rydell die zijn kansen ruikt en de aanval op de als tweede rijdende Jorg Muller inzet. Die komt op enig moment bijna volledig vliegend over een curbstone, maar behoudt zijn plek.
Door die strijd aan de kop ontstaat er een groep van vier man aan de leiding, daarachter een tweetal SEAT’s (Gene en Terting) en daarachter strijden James Thompson en Andy Priaulx hun eigen strijd uit met de achtste plaats (en de eerste startrij in de tweede race) als uitgangspunt. De winst ging dus naar Dirk Muller voor Jorg Muller en de derde plek ging naar Rickard Rydell.

Tom Coronel beste Privateer
Onze landgenoot Tom Coronel startte sterk en wachtte tot het begin van de tweede ronde om de voor hem rijdende BMW van –de sterk gestarte- Luca Rangonio een plek terug te verwijzen. Ronde na ronde wist de oranje Toledo Cupra deze positie te houden. De enige die hem passeerde was Andy Priaulx, die duidelijk voor zijn eigen kampioenschapskansen ging. Tegen het einde van de race zou Robert Huff hetzelfde doen, waardoor onze landgenoot naar een tiende plaats werd verwezen, maar daarmee nog steeds beste Privateer was.

Uitslag derde race FIA WTCC Magny Cours
1. Dirk Muller BMW 22.22.141
2. Jorg Muller BMW op 0.436
3. Rickard Rydell SEAT op 1.078
4. Gabriele Tarquini SEAT op 1.514
5. Jordi Gene SEAT op 4.075
6. Peter Terting SEAT op 4.673
7. James Thompson SEAT op 7.533
8. Andy Priaulx BMW op 7.940
9. Rob Huff Chevrolet op 14.445
10. Tom Coronel SEAT op 15.446
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet