Radical Championship

Radical Cup: Wim van Genderen en Bas Schouten zegevieren bij Radical Masters op Zandvoort

480_pinkster_radicals_veld

Met twee even fraaie als spectaculaire wedstrijden hebben de Europese rijders van de Radical Masters tijdens de met 16.000 toeschouwers weer drukbezochte Pinksterraces hun visitekaartje afgegeven. In het Dutch Radical Championship ging op Circuit Park Zandvoort de winst in de eerste wedstrijd uiterst verrassend naar de dit jaar in de klasse debuterende Wim van Genderen.

480_schouten_achter_5909

In race twee eiste ook al een debutant de overwinning voor zich. De pas 17-jarige Bas Schouten vocht een fraai duel uit met de aanvoerder in de tussenstand van het kampioenschap Tim van Gog en wist dit in zijn voordeel te beslissen. Met zijn zege was Schouten ook de snelste rijder overal in de klasse voor de Radical SR3-RS. In de Radical Promo Cup verdeelden Wim van Genderen en Ronald Morien de zeges.

Tekst: PR
Foto's: Co van der Gragt, Bart Buijs en Klaas Norg

480_grid_5884

Bij voorbaat stond eigenlijk al vast dat het tweede optreden dit jaar van het Dutch Radical Championship op Circuit Park Zandvoort een absolute smaakmaker zou worden. De Radical Masters waren namelijk tijdens de Pinksterraces te gast in Zandvoort en daarmee maar liefst 28 van deze fraaie snelle sportscars op de baan. Het extreem sterke veld van de Radical Masters is opgedeeld in een klasse voor het type Radical SR8 en een klasse voor de Radical SR3-RS, het 260pk sterke type waarmee ook de deelnemers aan het Dutch Radical Championship strijden. Met in elke klasse veertien deelnemers uit diverse Europese landen stond een mooie strijd om de podiumpositie al bij voorbaat vast.

480_vangog_6425

Verrassingen alom
In de kwalificatie had Tim van Gog als leider in de tussenstand van het kampioenschap niet alleen de snelste tijd van de Nederlandse deelnemers voor zich opgeëist, maar was daarmee de voltallige buitenlandse Radical SR3-RS-concurrentie voorgebleven.

480_morien_5936
Ronald Morien in actie

In de eerste wedstrijd over vijftig minuten had Van Gog dan ook lange tijd de leiding, terwijl achter zijn rug zich een fraaie strijd ontwikkelde tussen Wim van Genderen, Ronald Morien, Roger Hodenius en Marth de Graaf. Na de verplichte pitstop was de voorsprong van Van Gog echter gehalveerd en met nog maar tien minuten te gaan viel de leider stil.

480_van_genderen_6940

Van Genderen nam de koppositie over maar moest alles uit de kast halen om zijn eerste zege veilig te stellen. De Graaf wist in de slotfase ten koste van Hodenius de tweede plaats in het Dutch Radical Championship voor zich op te eisen. “Dit is super. Met een Radical kun je zo laat remmen en ga je zo hard door de bochten. Puur genieten is het”, aldus een van oor tot oor lachende Van Genderen.

De algemene winst in de Radical SR3-RS klasse ging naar het Schotse koppel David Thorburn/Rob Wheldon.

480_kronegard_6407

In de klasse van de Radicals SR8 eiste het Zweedse duo Christian Kronegard/Daniel Roos de overwinning voor zich op.

Dolblij
De tweede race over vijftig minuten werd in de Radical SR3-RS klasse volledig door de snelle Nederlanders beheerst. Gedurende de race hadden Van Gog en het pas 17-jarige talent Bas Schouten diverse keren de koppositie in handen.

480_pinkster_radicals_schouten

In de slotfase was het echter Schouten die de leiding overnam en tot de finish wist te behouden en daarmee de algemene winst in de Radical SR3-RS klasse en de overwinning in het Dutch Radical Championship voor zich opeiste. Zijn voorsprong op Van Gog na vijftig minuten strijd op het scherpst van de snede bedroeg echter niet meer dan 1,4 seconde.

480_bas_tim_7452

Met een derde plaats voor Van Genderen en een vierde voor Hodenius deed ook dit Nederlandse tweetal het weer uitstekend. “Het was een mooie strijd en ik heb genoten”, brachten Schouten en Van Gog na afloop in koor uit, waarop Van Gog toevoegde: “In het begin heb ik mijn banden gespaard en wilde het in de laatste ronden met Bas uitvechten. Helaas zaten er wat achterliggers in de weg waardoor dat plannetje niet doorging.” De winst in de klasse voor de Radicals SR8 ging na een spannende strijd voor de tweede keer naar het Zweedse duo Christian Kronegard en Daniel Roos.

480_duel_6545

Promo Cup
In de Promo Cup ging de winst in race één naar Van Genderen, voor Morien en Co Koppejan. In race twee mocht Hodenius op de hoogste trede plaatsnemen en werd daar geflankeerd door Morien en Koppejan.

480_champagne_7465
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet