Radical Championship

Dutch Radical Championship: Bas Schouten wint Radical race

480_tim_bas_7452

De overstap van de Formule Ford naar het Dutch Radical Championship legt Bas Schouten geen windeieren. In de gecombineerde race met het Europese kampioenschap, reed hij een sterke wedstrijd en behaalde daarmee zijn tweede overwinning in deze klasse. Tim van Gog eindigde achter hem als tweede, Wim van Genderen finishte als derde.

Tekst: Maarten Overdijk
Foto's"Co van der Gragt, Klaas Norg en Bart Buijs

480_grid_5884

Het startveld bestaat uit meerdere klassementen, waardoor een extra kop koffie voor de start van de race geen overbodige luxe is om alle ontwikkelingen goed en scherp te kunnen blijven volgen. Er wordt gestreden om de winst in de snelle SR8 klasse (de M klasse), de SR3 klasse algemeen en de SR 3 Nederlandse klasse. Extra detail: Marth de Graaf neemt dit weekend deel als teamgenoot van een Engelse deelnemer en is dus geen Nederlandse inschrijving.

480_start_5893

De start van het 29 auto’s tellende veld is een indrukwekkende aangelegenheid. Nog indrukwekkender is wellicht het gegeven dat er geen brokken gemaakt worden en dat dus alle deelnemers veilig en wel op weg geraken. Het internationale veld, bestaande uit de in Nederland bekende Radical SR 3 bolides en de snellere Radical SR 8, blijft lange tijd dicht bij elkaar.

480_stoneman_7406

Vooraan is het een Engelse aangelegenheid met koppels Mark Smithson / Stuart Mosley en James Abbott / Dean Stoneman. Laatst genoemde is de 2010 International Formula 2 kampioen, om maar even aan te geven wat voor kwaliteit zich op de piste bevind. Dat Stoneman, vorig jaar geveld door kanker, snel is, bewijzen zijn rondetijden. Een lekke band werpt hem echter terug in de strijd om de leiding.

480_gog_7382
 
Kijkend naar de Nederlandse deelnemers, zien we dat in de openingsfase Tim van Gog de leiding pakt van de Nederlandse deelnemers, maar na tien minuten racen ziet hij Bas Schouten aan hem voorbij komen. Schouten, tijdens de Paasraces nog uitkomend in de Formule Ford, blijkt een snelle leerling in de Radical. Anderzijds bewijst Schouten dat je met een goede basis in de Formule Ford, direct snel kan zijn in een andere klasse. De Nederlandse top zes wordt halverwege gecompleteerd door Wim van Genderen, Co Koppejan, Henk Thuis en Jan van Kuijk.

480_schouten_actie_7419

De strijd om de Nederlandse zege blijft ook na de pitstops een aangelegenheid tussen Bas Schouten en Tim van Gog. Ze moeten nog 1 andere Radical SR 3 voor zich dulden, maar Konstantin Calko is geen Nederlandse inschrijving. Het leuke voor het publiek is dat deze twee kemphanen fysiek op de baan ook direct strijd leveren in de slotfase zonder bemoeienis van andere deelnemers. Opvallend daarbij dat Van Gog zijn tempo nog flink weet op te schroeven en daarmee de druk vol opvoert bij Schouten. Derde man Wim van Genderen volgt op gepaste afstand.

In de laatste ronden, als de vermoeidheid andere deelnemers en materiaal tot problemen brengt, duikt Schouten niet alleen de algemene top tien in, maar pakt hij ook de winst in de SR 3 klasse algemeen en daarmee dus ook de Nederlandse zege. Tim van Gog besluit als tweede, gevolgd door Wim van Genderen. De winst algemeen belandt uiteindelijk in de handen van Christian Kronegard en Daniel Roos. De binnen het Dutch Radical Championship ingestelde Promo Cup leverde een overwinning op voor Roger Hodenius, met Ronald Morien als tweede en Jan van Kuijk op plaats drie.

480_bas_op_schouders_7425

Winnaar Bas Schouten: "Ik heb een hele leuke race gereden! Ik heb lekkere potjes gevochten en ik was ook nog eens snel. Ik ben super blij dat ik de overwinning heb weten te behalen!"

Tim van Gog had last van achterblijvers: "Mijn tactiek was banden sparen en dan aan te vallen in de slotfase. Alleen toen zaten er langzamere SR 8 bolides tussen die veel meer pk's hebben, maar gewoon minder hard gingen. Dus toen ik achter Bas zat, kwam ik klem achter zo'n auto en dan kon Bas weer een gaatje slaan en daardoor kon ik hem niet meer aanvallen. Maar ik heb een hele leuke race gereden en lekker veel gevochten. Voor het kampioenschap zijn het goede punten."

Uitslag race 2 Dutch Radical Championship
Profile Tyrecenter Pinksterraces, Circuit Park Zandvoort, maandag 28 mei 2012
1. Christian Kronegard/Daniel Roos (M) 29 ronden
2. Igor Urien (M) + 8.036
3. Terrence Woodward/Ross Kaiser (M) + 19.100
4. Greg Hart (M) + 28.975
5. Chris Hyman/Alex Mortimer (M) + 32.125
6. Tony Wells/James Littlejohn (M) + 56.657
7. Mike Cantillon (M) + 1.00.208
8. Bas Schouten (Provily Racing) (S) + 1.28.264
9. Tim van Gog (AR Motorsport) (S) + 1.37.152
10. Konstatin Calko (S) + 1.43.455
11. Jeremy Furgason (M) + 2.08.987
12. Alain Costa (M) + 1 ronde
13. David Thorburn/Rob Wheldon (S) + 1 ronde
14. James Abbott/Dean Stoneman (M) + 1 ronde
15. Mark Smithson/Stuart Moseley (M) + 1 ronde

480_genderen_7383

16. Wim van Genderen (AR Motorsport) (S) + 1 ronde
17. Robert Enestedt (M) + 1 ronde
18. Roger Hodenius (GeVa Racing) (S) + 1 ronde
19. Ronald Morien (Intrax Racing) (S) + 1 ronde
20. Co Koppejan (Auto Koppejan) (S) + 1 ronde
21. Jan van Kuijk (GeVa Racing) (S) + 1 ronde
22. Phil Abbott/Marth de Graaf (S) + 1 ronde
23. Willy Gruber (S) + 1 ronde
24. Jaap Bartels + 1 ronde
25. Benjamin Billy + 1 ronde
DNF Mark van der Snel/Wilbert Groenewoud/ (F.G. Radical Racing) (S) + 1 ronde
DNF Henk Thuis (Intrax Racing) (S) + 1 ronde


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet