NASCAR

NASCAR: Kasey Kahne wint Coca Cola 600 in recordtijd!

Hendrick Motorsports-coureur Kasey Kahne heeft de Coca Cola 600, de tweede belangrijkste wedstrijd op de NASCAR-kalender, in een recordtijd gewonnen. Voor Kahne betekende het zijn derde zege in de Coca Cola 600. Slechts 9 deelnemers eindigden in dezelfde ronde.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2012_kahne_charlotte
Vierde zege van Kasey Kahne in Charlotte waarvan drie in de Coca Cola 600.

Kasey Kahne wint Coca Cola 600 in recordtijd
De langste wedstrijd op de NASCAR Sprint Cup-kalender, de Coca Cola 600 werd binnen een recordtijd verreden. Kasey Kahne had er 3 uur, 51 minuten 55 seconden voor nodig om de Coca Cola 600 op zijn naam te schrijven. In vergelijking met de Indy 500 waarvan het gemiddelde ongeveer 215 mph. bedraagt, duurde de Coca Cola 600 slechts 53 minuten langer voor een gemiddelde van 180 mph.Het oude wedstrijdrecord dateerde uit 1995 toen had Bobby Labonte er met een JGR Racing Chevrolet er 3 uur 51 minuten en 17 seconden voor nodig om de wedstrijd op zijn naam te schrijven.

De wedstrijd op Charlotte kende slechts vier zeer korte neutralisaties. Evenals voor Dario Franchitti op de Brickyard was het voor Kahne eveneens zijn derde overwinning op Charlotte. Een aardige parallel op Memorial Day. In zijn 300e Sprint Cup-start behaalde Kahne tevens zijn allereerste zege bij het team van Hendrick Motorsports. Tevens was het zijn 13e Sprint Cup-overwinning. Voor Kahne betekende het zijn vierde zege op Charlotte, waarvan drie in de Coca Cola 600.

Van de laatste 68 ronden reed de Hendrick Motorsports-coureur er ruim 65 op kop. Na een herstart in de 326e ronde ging Kahne voor de eerste maal aan JGR-coureur Denny Hamlin voorbij. Denny Hamlin: “Voor 20 ronden reed ik werkelijk de haren uit mijn ziel om hem bij te houden. Maar zijn auto was gewoonweg superieur. Toen de baan wat afkoelde gaf ons dit wat ruimte, de auto werd beter. Maar uiteindelijk verspeelden wij onze banden om er langs te komen.”

In de 333e ronde ging Kahne definitief aan Denny Hamlin voorbij en kon direct wat afstand nemen. Zelfs bij de laatste pitstopcyclus onder groen wist Kahne een voorsprong van meer dan een seconde te behouden. Uiteindelijk versloeg hij Denny Hamlin met een verschil van 4.295 seconden. Kyle Busch eindigde als derde.

2012_hamlin_charlotte
Denny Hamlin kon met zijn JGR-Racing Toyota geen tegenstand bieden. Hij
verspeelde zijn banden.

Roush Fenway-coureur Greg Biffle behoudt met een vierde plek de leiding in de tabellenstand. Van de 400 ronden tellende wedstrijd reed de Ford-coureur er maar liefst 204 aan de leiding. “Toen het donker werd, werd Kasey steeds beter en bij ons werd het minder.” aldus Kahne.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet