IndyCar

Indycar: Dario Franchitti wint voor derde maal Indy 500. Barrichello beste Rookie

De Schot Dario Franchiti won dit jaar voor de derde maal de Indy 500. De Japanner Takuma Sato probeerde de Schot met een laatste harakiri-actie in de allerlaatste ronde van de eerste plek te verdringen maar verdween daarbij zelf in de muur. Na een pitlane-incident in het begin van de wedstrijd viel de Ganassi-rijder zelfs naar de 29e plek terug. De Brit Mike Conway bewees dat de huidige generatie Indycars nog steeds niet veilig is. Bij een crash in de 79e ronde deed de Brit een aantal milliseconden even het ergste vrezen. Nadat hij door Will Power werd geraakt toucheerde hij bijna op identieke wijze als Dan Wheldon in Las Vegas de omheining en de muur. De huidige generatie Indycars gaat helaas nog steeds “airborne”.Conway en Power kwamen er zonder kleerscheuren vanaf.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Indycar/LAT USA/Honda Racing USA

2012_dario_race
Vierde Schotse zege op de Brickyard. De legendarische Jim Clark won in 1965.
Dario Franchitti behaalde in 2007, 2010 en 2012 de zege. Hij is nu net zo
legendarisch als zijn landgenoot.


Andretti en Penske-coureurs heersen in openingsfase
Ryan Briscoe nam met zijn Penske Dallara DW 12-Chevrolet direct de leiding, terwijl de Canadees James Hinchcliffe zijn Andretti-Autosport Dallara-Chevrolet in de tweede ronde de kop pakte. In de 15e ronde zorgde Brian Clauson voor de eerste neutralisatie.Terwijl iedereen hiervan gebruik maakte werd Dario Franchitti in de pits aangereden door EJ Viso. De wedstrijdleiding besloot naar aanleiding van dit incident geen verdere acties te ondernemen. Zoals verwacht moesten Jean Alesi en Simona de Silvestro al na vier en zes ronden het veld ruim omdat ze niet aan de 105% regel voldeden.

Jean Alesi: “Frustratie is een deel van ons werk, jammer dat we niet over voldoende snelheid beschikten om op de baan te blijven.” Kort voor de neutralisatie had Justin Wilson zich van de 21e naar de 12e plek opgewerkt. Na de eerste herstart nam Marco Andretti direct de leiding. Rubens Barrichello schommelde tijdens deze wedstrijdfase tussen de 14e en 16e plek.

In de 39e ronde kwam Brian Clauson met 19 ronden achterstand weer terug op de baan. In de 44e kwam James Hinchcliffe als eerste voor een reguliere stop naar binnen. Takuma Sato behield in het eerste wedstrijdgedeelte de aansluiting met koplopers Marco Andretti, Scott Dixon, James Hinchcliffe en Ryan Briscoe. Sato had zich vanaf de 19e plek naar voren gewerkt. In de 70e ronde veroverde de Japanner de tweede plek. In de 75e ronde kwamen de koplopers binnen voor hun tweede reguliere brandstofstop onder groen.
Crash Conway-Power
Voor de Brit Mike Conway was het andermaal een slechte dag op de Brickyard. Omstreeks de 80e ronde reed de Brit bij zijn reguliere stop eerst één van zijn reguliere monteurs omver. Daarbij beschadigde hij zijn voorvleugel maar werd door teambaas A.J. Foyt op onverantwoorde wijze terug de baan opgestuurd. Terug op de baan kwam Mike Conway echter op het “vuile gedeelte” en werd daarbij aangereden door Penske-coureur Will Power. Conway ging zijdelings tegen de muur. Gelukkig konden beide rijders hun auto’s ongedeerd verlaten. Kort daarna spinde de Braziliaanse Ana Beatriz en zorgde wederom voor een neutralisatie. Haar bolide kon zonder al teveel schade terug naar de pits gesleept worden.

2012_strijd_om_de_kop
Prachtig gevecht om de kop.


Ganassi-coureurs en Takuma Sato regeren halverwege
Halverwege de wedstrijd namen de Ganassi Dallara Honda’s van Franchitti en Dixon het commando over. Daarachter volgden Ryan Hunter Reay, Graham Rahal, Justin Wilson en Takuma Sato. Hinchcliffe was na de herstart naar de 16e plek teruggevallen. In de 135e ronde bedroeg de volgorde 1. Takuma Sato. 2. Dario Franchitti. 3. Mario Andretti. 4. Scott Dixon. 5. JR Hildebrand.In de 145e ronde viel de Colombiaan Sebastian Saaveedra stil aan het einde van de pitlane en zorgde wederom voor een neutralisatie. Daarna verdrongen de Ganassi-coureurs Sato wederom van de kop. In de 164e ronde viel de bolide van Josef Newgarden stil op het achterste gedeelte van het circuit. Vrijwel iedereen maakte van deze gelegenheid in de 165e ronde gebruik om naar binnen te komen. In de 177e ronde viel Takuma Sato naar de vijfde plek terug.

2012_sato_brickyard
Oud Masters F3 winnaar Takuma Sato probeerde het met een kamikaze actie.
Hij eindigde in de muur.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet