Supercar Challenge

Supercar Challenge: Bogaerts/Van Soelen en Van der Voort/Speelman slaan dubbelslag op de Nürburgring

2ba1b1c1967d6b3da369dc3c4b3caa601

BMW-coureurs Pieter van Soelen en Koen Bogaerts hebben ook de tweede race van de Supersport- en Sport-divisies van de Supercar Challenge op de Duitse Nürburgring op hun naam geschreven. Van Soelen slaagde erin om in de slotronden een gevecht met Martin Lanting in zijn voordeel te beslissen waardoor zij er met de overwinning vandoor gingen. Lanting werd samen met Bob Herber dus tweede, voor het sterk presterende duo Stox/De Vries. In de Sport I-divisie ging de overwinning evenals in de race op zaterdag naar John van der Voort en Priscilla Speelman, voor Guillaume Schulz en Harold Wisselink. In de Sport II-divisie leek in de beginfase van de race de overwinning naar Nico Been te gaan, maar hij werd door een andere deelnemer van de baan gereden waardoor Frank Bédorf en Machiel Kars hier de overwinning pakten.

Tekst: Maurice Hoogers
Foto's: Roel Louwers

sc-nurburg-00641

Bij de start van de race kon Koen Bogaerts zijn pole position behouden, maar achter de BMW sloot meteen Luc de Cock aan. De Lotus-coureur begon de race sterk, en kon al in de eerste ronde naar de eerste plaats doorschuiven. Achter de twee koplopers vormde zich een groepje met Robin Monster, Peter Stox en Dick van der Donk. Uit het achterveld stormde Bob Herber snel naar voren, want hij reed in de eerste ronde al van de 28e naar de 10e positie.

Koen Bogaerts kreeg na de eerste ronden de snelheid steeds meer te pakken en slaagde er in de vierde ronde in om de eerste plaats van De Cock weer over te nemen. Bogaerts deed dat in de eerste bocht, en zag niet veel later zijn concurrent zelfs van het strijdtoneel verdwijnen. De Cock moest zijn auto namelijk met technische problemen langs de baan parkeren.

Een minder goede beginfase van de race was er voor Nico van Vliet in de Speedtec Zilhouette. Van Vliet verremde zich na een paar ronden in de Veedol S-chicane, en kon niet voorkomen dat zijn auto achterop de BMW E46 GTR van Iman van Schelven klapte. Van Vliet moest met veel schade de race staken, maar Van Schelven kon na een pitstop zijn weg weer vervolgen.

120527_race1_herber1

Ondertussen meldde Bob Herber zich meer en meer vooraan in het veld. De BMW-coureur haalde de ene na de andere deelnemer in en kon tot aan de pitstops zelfs al oprukken naar de tweede plaats, achter koploper Bogaerts. Op de derde positie lag Ferry Monster, voor Peter Stox. Ook Marcel Norbart had een goede race. De Seat-coureur had tijdens de zaterdagrace door technische problemen al vroeg de race moeten verlaten, maar reed nu vanuit het achterveld snel naar voren. Norbart kwam voor de pitstops al op de vijfde positie te liggen, voor Marcel van Rijswick, Bert Longin, Aart Bosman en Dick van der Donk.

Dit groepje, met Van Rijswick op kop, reed rondenlang achter elkaar en vocht gevechten uit op het scherpst van de snede. Longin en ook Aart Bosman plaatsen meerdere inhaalacties, maar slaagden er niet in om de sterk rijdende Van Rijswick voorbij te gaan.

120527_race1_bogaerts1

Na de pitstops werd het veld door de resultaatseconden weer door elkaar gegooid. Martin Lanting, die het stuur had overgenomen van Bob Herber, was op de eerste plaats komen te liggen maar kreeg achter zich aan Pieter van Soelen, die het stuur had overgenomen van Koen Bogaerts. Robin Monster was door zijn resultaatseconden teruggevallen tot de vijfde plaats, achter André de Vries en Marcel Norbart. Het had overigens niet veel gescheeld of De Vries had zijn race vlak na de pitstops al kunnen staken. Door een misverstand met achterblijver Laurens Gooshouwer liep zijn BMW M3 GT4 namelijk linksvoor schade op, maar dit bleek uiteindelijk toch mee te vallen waardoor De Vries zijn weg kon vervolgen.

Om de vierde plaats ontstond er hierna een spannend gevecht tussen Marcel Norbart en Robin Monster. Monster voerde de druk op Norbart flink op, maar die liet zich niet kennen waardoor het tweetal rondenlang achter elkaar aanreed. Toch slaagde Monster er uiteindelijk in om aan Norbart voorbij te gaan, maar Norbart kon die vierde positie niet veel later terugpakken toen de Seat van Robin Monster bij de Dunlop-Kehre uitbrak. “Dat was wel even een momentje ja, gelukkig kon ik de auto op de baan houden”, vertelde Robin Monster na afloop. “Marcel was snel en ging me dan ook meteen weer voorbij. Het was een mooi gevecht tussen ons, maar de BMW’s konden we onmogelijk bijhouden. Die zijn momenteel echt te snel.”

120527_race1_stox1

De ontknoping om de eerste positie vond plaats in de slotronden. Martin Lanting had de eerste positie in handen, maar zag Pieter van Soelen in zijn spiegels steeds groter worden. Lanting moest zijn eerste positie uiteindelijk prijsgeven nadat Van Soelen de BMW van Lanting in de Mercedes-Arena licht aantikte. Lanting raakte hierdoor uit balans waarna Van Soelen binnendoor voorbij kon steken. Het bleek de beslissing te zijn om de eerste plaats, want Lanting kon die positie hierna niet meer terugpakken. André de Vries reed een solide slotfase van de race, en kon voor PS Autosport de derde plaats veiligstellen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet