Porsche Cups

Porsche Supercup: Sean Edwards wint, Jeroen Bleekemolen vijfde

monaco_edwards

Sean Edwards heeft in Monaco vanaf pole position de wedstrijd in de Porsche Supercup op zijn naam geschreven. Het was de eerste overwinning van de Brit in de straten van het vorstendom. De vanaf een prachtige tweede startpositie vertrokken Sebastiaan Bleekemolen zag zijn kansen al in de eerst ronde in rook opgaan toen de Nederlander de vangrail toucheerde. Kévin Estre legde na een sterk gereden race beslag op plaats twee terwijl Christian Engelhart profiteerde van de uitvallers en het podium compleet maakte. Jeroen Bleekemolen was na als negende te zijn gestart met een vijfde plaats de hoogst geklasseerde landgenoot.

Tekst: Remco Scheelings
Foto: racecam.de

Om 10.00 uur mochten de 26 deelnemers van de Porsche Supercup in de nauwe straten van Monaco hun kunsten vertonen voor hun race over 16 ronden. Na het niet doorgaan van de race in Barcelona was Monaco de derde wedstrijd van het seizoen voor de Porsche Supercup-coureurs. Omdat zoals bekend inhalen en dan ook nog zonder schade blijven, in Monaco nagenoeg onmogelijk is, was de kwalificatie van vrijdag van essentieel belang. Sebastiaan Bleekemolen had daarbij met een tweede plaats achter polesitter Sean Edwards uitstekende zaken gedaan en optimaal geprofiteerd van een vrije ronde. Dat geluk had Jeroen Bleekemolen niet en dus stond de tweevoudig Monaco-winnaar voor de nagenoeg onmogelijke opgave om zich vanaf startplaats negen naar voren te knokken. Jeroen Mul moest de wedstrijd vanaf startplaats zestien beginnen. De vierde Nederlander in het veld, Oskar Slingerland zou op een 28ste en laatste startpositie plaats hebben moeten nemen, maar was in de kwalificatie niet binnen de 107% regel gebleven en mocht derhalve niet van start gaan.

monaco_bleekemolen_s2

Snel eruit
Bij de start was Edwards goed weg en wist meteen een gaatje te slaan naar Sebastiaan Bleekemolen, Kévin Estre, René Rast en Nicki Thiim. Zoals eigenlijk te verwachten was, bleef de topvijf daarmee precies gelijk aan volgorde op de startopstelling. In de eerste ronde viel de droom van een podiumklassering voor Sebastiaan Bleekemolen meteen in duigen toen hij even de vangrail toucheerde en met de daarbij opgelopen schade (lekke band) even later spinde. Edwards kon daarvan gebruik maken door een gaatje te slaan naar de achtervolgende Estre en Rast. Vanaf plek vier verdween vervolgens Thiim toen de Deen zich verremde en rechtdoor schoot. Door het wegvallen van Thiim en zijn broer Sebastiaan en het zelf inhalen van Michael Ammermüller was Jeroen Bleekemolen inmiddels aangeland op plaats zes.

monaco_bleekemolen_j

Kopgroep van drie
Estre en met name Rast waren echter sneller dan de leidende Edwards en toen de kopman zich vervolgens ook nog een keer verremde, wist het duo halverwege de race het gat te dichten. Inhalen is zoals bekend een ander verhaal in Monaco. Met nog vier ronden te gaan was Rast de volgende uitvaller. Vermoedelijk gleed de Duitser uit over zijn eigen weglekkende koelwater en raakte hard de vangrail. Omdat zijn flink beschadigde auto op een gevaarlijke plaats bleef staan, moest de safetycar er aan te pas komen. Met nog twee ronden te gaan werd de race weer vrijgegeven waarbij Estre een paar bochten voor de finish in een ultieme poging probeerde Edwards van de leiding te verdringen. De Fransman raakte echter de vangrail en moest in de laatste honderden meters de door de uitvallers naar voren gekomen Christian Engelhart van het lijf houden. Ook hier bleek inhalen echter moeilijk waardoor achter Edwards, Estre beslag legde op plaats twee en Engelhart op drie. Door het uitvallen van Rast klom Jeroen Bleekemolen naar plaats vijf. De als zestiende gestarte Jeroen Mul reed een solide wedstrijd en passeerde als elfde de finish.

Uitslag race Porsche Supercup Monaco:
1. Edwards, Sean, Konrad Motorsport 16 ronden in 28:01.234
2. Estre, Kévin, Hermes ATTEMPTO Racing + 1.254
3. Engelhart, Christian, Konrad Motorsport + 2.511
4. Siedler, Norbert, VELTINS Lechner Racing + 3.474
5. Bleekemolen, Jeroen, Lechner Racing + 5.312
6. Ammermüller, Michael, VELTINS Lechner Racing + 6.276
7. Giermaziak, Kuba, VERVA Racing + 6.919
8. Belicchi, Andrea, Antonelli Motorsport + 7.489
9. Lukas, Robert, FÖRCH Racing + 8.264
10. Zampedri, Alessandro, Team Bleekemolen + 9.233
11. Mul, Jeroen, Team Bleekemolen + 9.629
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet