NASCAR

NASCAR: Team Penske begint Memorial weekend met zege in Nationwide Charlotte

Team Penske is het Memorial weekend goed begonnen. Brad Keselowski bezorgde het team de eerste zege dit weekend in de Nationwide-series op Charlotte. Denny Hamlin eindigde als tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2012_brad_keselowski_nationwide_charlotte
Goed begin van het Memorial Weekend voor Team Penske met een zege van Brad
Keselowski in Charlotte.

Goed begin Memorial Weekend voor Team Penske
“Wij hebben dit weekend drie kansen, dit is in ieder geval de eerste” verklaarde Penske-coureur Brad Keselowski na zijn Nationwide-zege in Charlotte. Voor Keselowski betekende dit zijn eerste Nationwide-zege dit seizoen en de 18e in zijn carrière. Na een neutralisatie in de 147e ronde voor een crash tussen Brian Scott Cole Whitt, kon Keselowski afstand nemen van zijn achtervolgers.

Keselowski: “Sinds het tweede gedeelte van vorig seizoen staat de Dodge erom bekend dat hij wat zuiniger is. Op andere terreinen lopen wij iets achter. Maar als je je voordeel optimaal kunt benutten moet je dat ook doen.”

Vroeg in de wedstrijd verloor Denny Hamlin al een ronde toen zijn crew snel een carburateur moest wisselen. Hamlin: “Ik klaagde al vroeg over de motor. Hij ging gewoon niet volgas. We probeerden de carburateurs te wisselen maar dit hielp achteraf niet veel. Geruime tijd bleef ik op de veertiende plek hangen totdat de wegligging verbeterde. Toen kon ik naar voren rijden. Wij waren goed met de “long-runs” maar beschikten gewoon niet over topsnelheid. Ik had gewoon het gevoel dat ik de crewchief met mijn informaties de verkeerde kant opstuurde.” Kyle Busch eindigde als derde maar had er in principe niet opgerekend dat hij met zijn brandstof zou uitkomen.

Ricky Stenhouse Jr., de leider in het kampioenschap, verloor 22 ronden door een kapotte aandrijfas, maar werd als 26e geklasseerd en behoudt met 13 punten voorsprong op Elliott Sadler, de leiding in het kampioenschap. X-Games ster Travis Pastrana zorgde door twee enorme spins voor twee neutralisaties. Op vijf ronden achterstand werd hij als 24e geklasseerd. Pastrana bood overigens wel excuses aan zijn crew aan. “Geen idee wat er nu allemaal aan de hand was” aldus Pastrana.

2012_pastrana_nationwide_charlotte
"Geen idee van wat er nu eigenlijk aan de hand was" aldus Travis Pastrana die
al spinnend voor twee neutralisaties zorgde.

Goede kwalificatie Danica Patrick
Danica Patrick had zich als derde gekwalificeerd en eindigde uiteindelijk als dertiende. Het betekende haar derde Top-15 finish in de laatste vier Nationwide-wedstrijden. Een neutralisatie voor een opgeblazen motor van Angela Cope viel voor Patrick vanwege haar pitstopcyclus in haar nadeel uit. Zij kreeg daarna geen aansluiting meer bij de koplopers. Overigens kondigde Patrick haar plannen voor het Memorial Weekend 2013 al aan. Zij rijdt zowel de Indy 500 als de Coca Cola 600!

Uitslag
1. Brad Keselowski Dodge 200 ronden
2. Denny Hamlin Toyota 200 ronden
3. Kyle Busch Toyota 200 ronden
4. Kevin Harvick Chevrolet 200 ronden
5. Elliott Sadler Chevrolet 200 ronden
6. Joey Logano Toyota 200 ronden
7. James Buescher Chevrolet 200 ronden
8. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
9. Sam Hornish Jr. Dodge 200 ronden
10.Joey Coulter Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet