Supercar Challenge

Supercar Challenge: Koen Bogaerts en Pieter van Soelen winnen in hun divisie op de Nürburgring

e3adc3bb53905bb6581f1ba79a13cc441

Koen Bogaerts en Pieter van Soelen hebben op de Nürburgring de eerste race van de Supersport- en Sport-divisie tijdens het AvD Euro Race weekend op hun naam geschreven. In de zestig minuten durende race, waarbij het veld in de eerste bocht door een startcrash al flink door elkaar werd gehusseld, herstelden zij zich na een lastige start goed en kaapten zo de overwinning voor de concurrentie weg. Tweede werd Luc de Cock in de Lotus 2/11 GT4, voor de gebroeders Monster in de Seat Leon SuperCopa. In de Sport I-divisie ging de overwinning na een spannend gevecht met Priscilla Speelman naar Guillaume Schulz. Speelman werd samen met John van der Voort wel tweede, voor Laurens Gooshouwer die ondanks een drive-through het podium mocht beklimmen. In de Sport II-divisie werd het podium een Clio feest met Rob Nieman op de hoogste trede van het ereschavot.

Tekst: Maurice Hoogers
Foto's: Roel Louwers

01_120526_crash1

02_120526_crash2


De start van de race begon meteen hectisch. Het veld van maar liefst 42 auto’s ging volgepakt op de eerste bocht af, waarbij verschillende coureurs meteen probeerden om een hoop posities goed te maken. David Krayem spande daarbij met zijn Ginetta de kroon. Gestart vanaf de elfde plaats probeerde de Engelsman iedereen uit te remmen. Dat ging echter fout, waardoor Krayem koploper Peter Hoevenaars in de rondte tikte. “Ik had hem in de verte wel zien komen maar daarna werd mijn zicht geblokkeerd door de auto’s achter me. Op een gegeven moment dacht ik van ik stuur maar in, maar hij schoot dus rechtdoor en raakte me vol in de zijkant”, verklaarde Hoevenaars na afloop. “Ik probeerde nog wel verder te rijden maar de auto hing achter helemaal scheef dus toen ben ik maar gestopt. De draagarm is waarschijnlijk kapot, maar op optische schade na lijkt het verder mee te vallen.”

Naast Peter Hoevenaars waren nog meer coureurs de dupe van deze actie. Zo verloren onder andere Leo van der Eijk, Bob Herber en Pieter van Soelen veel tijd. Door de mêlee in de eerste bocht kwam uiteindelijk Marcel Norbart met zijn Seat Leon SuperCopa aan kop te liggen. Norbart kon die positie ook verschillende ronden vasthouden, totdat in de vierde ronde zijn stuurpomp kapot ging en hij zijn Seat noodgedwongen in de pitstraat moest parkeren. Hierdoor kwam de eerste plaats in handen van Ferry Monster.

03_120526_race1_monster

Bob Herber was na een moeizame start in de beginfase snel onderweg. De bestuurder van de BMW Z4M Coupé noteerde snelle rondetijden en kon verschillende deelnemers inhalen. Na een paar ronden meldde Herber zich aan de staart van de Seat van Ferry Monster, en slaagde hij erin om Monster voor de Veedol S-chicane in te halen. Hierna kon Herber die eerste positie lang consolideren.

Achter Monster waren ook Luc de Cock en Pieter van Soelen snel onderweg. Peter Stox was na het wegvallen van Marcel Norbart op de derde positie komen te liggen, maar die kon hij niet vast blijven houden. Eerst slaagde De Cock erin om voorbij te gaan aan Stox, en niet veel later viel Stox ook aan Van Soelen ten prooi. Van Soelen was hierna ontketend, want hij was de snelste man op de baan en kon voor de pitstops ook nog Luc de Cock en Ferry Monster verschalken.

04_120526_race1_luc

Van Soelen slaagde er uiteindelijk zelfs in om Herber onder druk te zetten, waarna de bestuurder van de BMW Z4M Coupé zich in de eerste bocht verremde. Van Soelen schoot binnendoor en pakte zo de eerste positie over. Herber ving dus op de tweede positie het pitstop window aan, maar kwam daarna de pitstraat niet meer uit. “Bob merkte de laatste ronden al op dat de motortemperatuur opliep, en toen hij binnenkwam bleek dat er een gat in de radiator geslagen was. Hierdoor konden we niet verder rijden”, aldus het team na afloop.

05_120526_race1_bogaerts

Koen Bogaerts nam bij de pitstops het stuur over van Pieter van Soelen en kwam weer op de eerste plaats de baan op. Hierna leek het dat de op de tweede plaats liggende Luc de Cock nog richting de BMW van Bogaerts reed, maar de BMW-coureur kon pareren en uiteindelijk de eerste plaats veiligstellen. Luc de Cock eindigde op de tweede positie, voor Robin en Ferry Monster. Ook Peter Stox en André de Vries deden het goed, zij eindigden voor Aart Bosman op de vierde plaats.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet