Formule 2

GP2: Giedo van der Garde op podium hoofdrace Monaco, winst Johnny Cecotto

giedo_podium_monaco

Johnny Cecotto heeft vanmorgen de hoofdrace van de GP2-wedstrijd in Monaco op zijn naam geschreven. Achter Marcus Ericsson reed Giedo van der Garde (zie foto's) zich met plek 3 naar het podium. Nigel Melker viel uit.

Tekst: Marc Kok
Foto’s: Frits van Eldik

De GP2’ers zijn al weer toe aan hun vijfde raceweekend van het seizoen. Tijdens de kwalificatie van gisteren waren de rijders voor het eerst verdeeld in twee groepen. Omdat er in het verleden nogal veel kwalli-calamiteiten waren als het complete GP2-veld door de straten van Monaco boenderde, werd tot deze oplossing besloten. Giedo van der Garde kwam uit in de groep met even startnummers en was in zijn sessie de nummer twee. Hij start daarom vanaf de tweede startrij (plek 4 in totaal). De tweede Nederlander, Nigel Melker, kwam in de oneven groep tot stek 10 waardoor hij vanaf P19 moest beginnen.

Start
Om 10.30 uur vanmorgen beginnen de in totaal 26 rijders aan hun hoofdrace, die 42 ronden en in totaal 140,280 kilometer telt. Polesitter Johnny Cecotto weet bij de start de kop te behouden. Giedo van der Garde kent zoals vaker een prima aanvang en weet de als 2de gestarte Max Chilton te verschalken. Achter Marcus Ericsson sluit de Nederlander als nummer 3 aan. Melker wint in de openingsfase ook een plekje en schuift door naar stek 18. Voor Kral is het feest snel over. Zijn wedstrijd eindigt al in bocht 4.

van_der_garde_monaco_3

Vroege toptien
Cecotto leidt de dans, waarbij Ericsson hem goed kan volgen. Na 4 rondjes Monaco volgt de Zweed de koploper binnen de seconde. Van der Garde moet iets lossen en geeft 2,5 tellen toe op Cecotto. Chilton, Razia en Palmer volgen op de plekken 4 tot en met 6, terwijl klassementsleider en veelvuldig racewinnaar van dit seizoen, Davide Valsecchi, pas op plek 7 te vinden is. Gutierrez, Leimer en Dillmann completeren de toptien.

Straffen
Ondertussen krijgen Nasr, Leal en Haryanto allen een drivetroughpenalty. De eerste twee kenden een jumpstart, laatstgenoemde sneed de eerste bocht onreglementair af. Zij zullen dus extra terrein verliezen.

giedo_door_straten_monaco_hoofdrace

Niemandsland
Na een kwart wedstrijd rijdt Van der Garde in niemandsland. Hij moet de twee voorsten laten gaan en racet op dik 7 seconden van Cecotto. Aan de andere kant hoeft hij niet in zijn spiegels te kijken, omdat de nummer 4 Chilton (die Razia in zijn nek heeft hijgen) op zijn beurt vier seconden op de Caterham van Van der Garde toegeeft. Melker is de nummer 16, vlak achter Trummer.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet