VLN

VLN: Komend weekeinde grootste racespektakel van Europa tijdens 24-uursrace Nürburgring


120514_24h_nbr_preview_pitstop
Pitstops horen bij de 24-uursrace

Bekende namen: Leinders, Martin, Bleekemolen, Frankenhout, Van der Ende…

Hoewel de 24-uursrace op de Nürburgring traditioneel een enorme variatie aan toerwagens en GT’s kent, gaat de meeste aandacht ongetwijfeld uit naar de SP9-GT3-klasse, die met tal van fabrieks- en fabrieksondersteunde teams en sterke privéteams dit jaar bijzonder goed bezet is. Deze klasse is het speelveld van krachtige en spectaculaire sportwagens als de Audi R8 LMS ultra, BMW Z4 GT3, Mercedes-Benz SLS AMG GT3 en Porsche 911 GT3, maar ook de McLaren MP4-12C GT3, met ondermeer oud-F1-coureur Nick Heidfeld als een van de rijders. Tot de andere grote namen in het veld behoren oud-DTM-kampioenen Bernd Schneider, Nicola Larini en Frank Biela en Nürburgring-specialisten als Uwe Alzen en Dirk Adorf.

120514_24h_nbr_preview_finish
De finish van vorig jaar

Ook vanuit de Benelux wordt er dit jaar een sterke delegatie in de topklasse verwacht. Het Belgische Marc VDS Racing Team is met een BMW Z4 GT3 voor Bas Leinders, Markus Palttala en Maxime Martin aanwezig. Nederlands GT-kampioenen Christiaan Frankenhout (2009) en Ricardo van der Ende (2011) racen met respectievelijk een Mercedes-Benz SLS AMG GT3 (Hankook-Team Heico) en een BMW Z4 GT3 (Vita4One Racing Team). Patrick Huisman is ingeschreven op een Porsche 911 GT3 R van het Duitse Frikadelli-team, terwijl Jeroen Bleekemolen rijdt met een Black Falcon-Mercedes-Benz SLS AMG GT3. Het Belgische Speedhunters Team WRT brengt een Audi R8 LMS ultra aan de start met een internationale bezetting, bestaande uit Oliver Jarvis, Edward Sandström, Andrea Piccini en Markus Winkelhock. Ook in overige klassen vinden we Belgische en Nederlandse rijders aan de start. Zo maakt ondermeer de Nederlander Carlo van Dam deel uit van het semi-fabrieksteam STi (Subaru Tecnica International), dat een Subaru GVB in de klasse SP3T inzet. In de klasse SP3 rijdt de Belg Herwig Daanens in een nieuwe Toyota 86 van het semi-fabrieksteam Gazoo Racing.

Voorprogramma met Britse GT’s en spectaculaire merkencups
In het voorprogramma van de 24-uursrace zijn er ondermeer twee wedstrijden voor het Brits GT-kampioenscap (op het Grand-Prix-circuit) en een gecombineerde merkencuprace op zaterdagochtend. Deze wedstrijd telt ondermeer mee voor de Dutch Renault Clio Cup en de Porsche Carrera Cup Deutschland, waaraan diverse Nederlandse rijders deelnemen.

120514_24h_nbr_preview_sunset
Avondstemming op de Nordschleife

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet