Formule 2

GP2 Series: Wilhelmus voor Giedo van der Garde in Barcelona

winnaar_vandergarde

Alles viel vanmiddag voor Giedo van der Garde tijdens de hoofdrace in Barcelona op zijn plek. Een prima start gevolgd door een uitgekiende pitstop strategie van zijn team bezorgde de Nederlander zijn welverdiende eerste winst op dit seizoen. Ook Nigel Melker reed de sterren van de hemel en had zicht op de pole position voor de race van morgen. Een drive through straf gooide roet in het Spaanse eten en hij viel terug naar een uiteindelijke 14de plaats. Poleman James Calado eindigde als tweede voor Stefano Coletti.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto: Frits van Eldik

Ondanks een prima start van Fabio Leimer verdedigd Calado zijn van pole gestarte positie en pakt de leiding. Giedo van der Garde heeft een prima start en pakt de derde plaats, maar staat onder flinke druk van Stefano Coletti die een doorstart heeft van de achtste positie. Ook Nigel Melker heeft een bliksemstart en gaat de strijd aan met Luiz Razia om de tiende plaats. Intussen neemt Calado op kop wat meer afstand van Leimer.
Ricardo Teixeiro moet zijn auto in het grind van bocht 5 zetten na een merkwaardige manouvre na zijn pitstop. Johnny Cecotto voert de druk op bij Melker die zich breed houdt en zijn 10de positie prima weet te verdedigen. De twee koplopers Calado en Leimer gaan gelijk de pits in voor hun verplichte pitstop. Zij aan zij rijden ze na de bandenwissel door de pits om hun race weer voort te zetten. Giedo van der Garde rijdt op kop maar gaat één ronde later ook de pits in om alleen zijn achterwielen te verwisselen. Een prima strategie blijkt van het Caterham team die na zijn snelle stop zowel Leimer als Calado weet te passeren. Na alle pitstops, en met nog 18 ronden te rijden, is Van der Garde de nieuwe koploper voor Calado en Leimer, al zijn de verschillen tussen deze drie rijders gering. Melker is under investigation bij de wedstrijdleiding omdat de Nederlander te hard zou hebben gereden in de pitsstraat. Fabio Leimer verliest zijn derde plaats na een drive through straf wegens het te gevaarlijk wegrijden na zijn stop. Coletti pakt de laatste podiumplaats nu over. Nigel Melker profiteert ook en pakt door de straf van Leimer de achtste plaats, die recht geeft op de poleposition voor de sprintrace van morgen. Melker heeft het echter heel moeilijk met een opdringende Razia. Calado dringt flink aan bij Giedo van der Garde.

Het gaat er nu om wie het best om kan gaan met de banden. Een nadeel voor Van der Garde, ten opzichte van Calado, is dat hij alleen zijn achterbanden heeft gewisseld terwijl Calado vier hagelnieuwe Pirelli's kreeg toebedeeld.

Slecht nieuws voor Melker die een drive through straf moet ondergaan voor te hard rijden in de pits en op de zestiende plaats terug komt in het veld. Weg eerste punten voor de sterk presterende rijder. Derde man Coletti is ontketend en nadert Calado voor de tweede plaats. De eerste drie rijders zitten binnen één seconde van elkaar, maar na een aantal ronden kunnen de twee achtervolgers niet het straffe tempo van Van der Garde bijhouden en vergroot de Nederlander zijn voorsprong op beide rijders. Ook Melker rijdt na zijn straf weer prima rondetijden en heeft alweer twee rijders ingehaald en ligt inmiddels alweer op een 14de plaats. Niemand kan echter vanmiddag Van der Garde nog bedreigen en de McGregor coureur pakt een fantastische eerste overwinning dit seizoen. Wordt morgen vervolgd bij de sprintrace.

480_team_blij

Uitslag:
1. G. van der Garde
2. J. Calado +0.8
3. S. Coletti +3.8
4. D. Valsecchi +11.8
5. N. Berthon +15.7
6. F. Onidi +19.3
7. M. Chilton +19.7
8. L. Razia +20.0
9. J. Palmer +27.6
10. E. Gutierrez +36.6
14. N. Melker +47.3
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet