NASCAR

NASCAR: Zware crash overschaduwt zege Joey Logano in Nationwide Talladega

Een zware crash in de Nationwide-wedstrijd op Talladega afgelopen zaterdag overschaduwde de 11e Nationwidezege van JGR-coureur Joey Logano in Talladega. Bij een massacarambolage in de 117e ronden, kwam Toyota-coureur Eric McClure er het slechts vanaf. Hij ging frontaal in de Safer Barrier en moest door de hulpdiensten uit zijn benarde positie bevrijd worden.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR/Toyota

2012_logano_race_talladega
Joey Logano op weg naar de zege in Talladega.

Zware crash overschaduwt zege Joey Logano in Nationwide Talladega
Een zware crash in de 117e ronde overschaduwde de zege van Joey Logano op Talladega. In principe leek de wedstrijd een redelijk rustig verloop te kennen maar het ging fout toen Kevin Harvick na een touché dwars ging en vervolgens een kettingreactie veroorzaakte. Eric McClure kwam er het slechts vanaf. Zijn Toyota ging op volle snelheid tegen de Safer Barrier en de Toyota-coureur moest door de hulpdiensten uit zijn bolide gezaagd worden. De onfortuinlijke Toyota-coureur werd per helikopter naar het ziekenhuis getransporteerd. Hoewel er geen specifieke details over zijn verwondingen werden gedaan heeft zijn vrouw Miranda via Facebook laten weten dat het naar omstandigheden redelijk gaat.

Door de crash van McClure werd de wedstrijd op Talladega met ruim 19 minuten onderbroken. Na een tweede herstart maakten Kyle Busch en Joey Logano de dienst uit. Terwijl Busch in leidende positie vanuit Turn 4 verscheen wist hij tevens dat zijn zegekansen minimaal waren. Kyle Busch: “Als je op deze manier een tandem vormt dan kun je weinig doen. Ik had hem misschien nog iets kunnen blokkeren en naar beneden kunnen gaan zodat ik van hem los zou komen.”

Joey Logano: “Als teamgenoten bij JGR-Racing hebben we vaak genoeg samengewerkt en wij weten wat wij moeten doen. Je denkt dan allebei hetzelfde. Het is natuurlijk superspannend om op deze wijze te winnen omdat je het tot over de streep echt niet weet!”

Na een herstart in de 121e ronde kreeg Stenhouse Jr. een “push” van een andere deelnemer. Maar het was onvoldoende om het leidende tandem Busch Logano te benaderen. Logano: “Ik was constant in mijn achteruitkijkspiegel aan het staren want ik wilde niet dat die andere groep ons zou verslaan. Ik wilde gewoon genoeg ruimte hebben om dit te kunnen doen. Stenhouse lag drie wagenlengtes achter mij, misschien vier. Je weet dat je langzamer wordt als je iemand passeert, dus je moet het zo laat mogelijk doen. Ik deed het en ik dacht te vroeg. Vervolgens keek ik nog een keer in mijn spiegels en toen dacht ik misschien is het OK. Vervolgens won ik de wedstrijd.

2012_danica_talladega
Danica Patrick vocht in Talladega goed met de koplopers mee. Een incident
met oud Indycar-collega Sam Hornish Jr. zorgde achteraf voor de nodige ophef.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet