WTCC

WTCC: Chevrolet domineert kwalificatie Hongarije, drama voor Coronel

120505_wtcc_hungaroring_quali_muller
Yvan Muller was ook in Hongarije de snelste in de kwalificatie

Het Chevrolet-fabrieksteam bezet de eerste drie plaatsen in de startopstelling voor de eerste race van het WTCC op de Hungaroring. Slechts een week na de première van het kampioenschap op de Slovakia Ring komt het WTCC alweer in actie, waarbij de Chevrolets in ieder geval in de kwalificatie naar believen domineerden. Muller reed op zijn laatste vliegende ronde in de tweede heat een tijd van 1:54,503 minuten, waarmee hij zijn Britse teamcollega Rob Huff naar de tweede startplaats verdrong. Ook in de eerste heat was Muller al de snelste man geweest. Voor de coureur uit de Elzas is het zijn tweede pole-position van het seizoen. Voor Tom Coronel, die zich aanvankelijk behoorlijk teleurstellend als 19e gekwalificeerd had, was het drama met zijn matige rondetijd nog niet compleet: omdat een monteur van het team in het parc fermé een laptop aan de auto van onze landgenoot aansloot, wat uiteraard verboden is, werden alle tijden van Coronel uit de kwalificatie geschrapt. Daarmee moet hij van achteraan starten.

Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC/Photo4


120505_wtcc_hungaroring_quali_coronel
Tom Coronel: "Het liep voor geen meter"

“Het liep voor geen meter”, meldde Coronel in niet mis te verstane bewoordingen vanaf de Hungaroring. “Al in de vrije trainingen had ik gemeld dat ik niet tevreden was met de balans van de auto. Er zat te weinig constantheid in: de ene keer deed hij dit, de andere keer deed hij dat. Daar kan ik niks mee, en in de kwalificatie ging het op nieuwe banden helemaal niet. Pijnlijk maar waar. En inhalen kun je hier wel vergeten. Dat heb ik vorig jaar wel gemerkt, toen ik achter O’Young vast hing en wel veel sneller was, maar er gewoon niet voorbij kwam. Dus ik denk dat we dit keer niet op een goed resultaat kunnen rekenen.” Zoals gemeld werden de tijden van Coronel uit de kwalificatie geschrapt vanwege het parc-fermé-incident. Ook zijn ROAL-teamgenoot Alberto Cerqui zag al zijn tijden geannuleerd worden.

120505_wtcc_hungaroring_quali_thompson
De Lada Granta Sport beleeft zijn WTCC-première op de Hungaroring

Nieuws in Hongarije is verder nog het eerste optreden van de Lada Granta Sport in het WTCC bij de terugkeer van het Lada-fabrieksteam. James Thompson kwam met de 19e en de negende tijd in de beide vrije trainingen aardig mee, maar in de kwalificatie kwamen de verwachtingen niet uit: al na een vliegende ronde moest Thompson vanwege technische problemen de auto stilzetten. Uiteindelijk werd de Brit nog als 16e geklasseerd.

Uitslag:

1. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze 1.6T, 1:54,503 (gem. 137,74 km/u)
2. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, 1:54,770
3. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze 1.6T, 1:54,993
4. Gabriele Tarquini (Ita), SEAT Leon WTCC, 1:55,074
5. Mehdi Bennani (Mar), BMW 320 TC, 1:55,205
6. Norbert Michelisz (Hon), BMW 320 TC, 1:55,322
7. Tiago Monteiro (Por), SR Leon 1.6T, 1:55,362
8. Darryl O’Young (HKg), SEAT Leon WTCC, 1:55,768

Startvolgorde race 2:

1. Franz Engstler (Dui), BMW 320 TC
2. Pepe Oriola (Spa), SEAT Leon WTCC
3. Darryl O’Young (HKg), SEAT Leon WTCC
4. Tiago Monteiro (Por), SR Leon 1.6T
5. Norbert Michelisz (Hon), BMW 320 TC
6. Mehdi Bennani (Mar), BMW 320 TC
7. Gabriele Tarquini (Ita), SEAT Leon WTCC
8. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze 1.6T
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet