Diversen

Div: Sport Kort: Bacheta superieur in F2, Kox 3de in GTS klasse GT Open

start_race2_portimao_gt_open_2012

Wie houdt Luciano Bacheta af van de titel in de Formule 2? Wat heeft Peter Kox gedaan in het International GT Open (zie foto boven)? En waarom is Jason Plato zo sterk in het BTCC? Lees dit en meer in de nieuwe editie van Sport Kort.

Tekst: Marc Kok

f2_algarve_2012_b

Formule 2
Hoewel het raceseizoen in de Formule 2 amper twee weekenden oud is, lijkt de nieuwe kampioen al bijna vast te staan. Want net als twee weken geleden op Silverstone, was Luciano Bacheta ook afgelopen weekeinde niet te stuiten. De Brit won ook dit keer op het Algarve circuit in Portugal beide heats. Met 100 punten na vier races heeft Bacheta al een lichtjaar voorsprong op runner-up Mathéo Tuscher, die op Portugese bodem tweemaal als tweede finishte. De Zwitser heeft 56 punten. Ook de nummers 3 en 4 van het tussenklassement komen uit het Alpenland. Christopher Zanella (42 punten, 4de en 6de in de Algarve) en Alex Fontana (37 na een 10de en 7de stek) volgen Bacheta en Tuscher. Over vier weken gaat de F2 verder op de Nürburgring.

International GT Open
De coureurs uit het International GT Open kwamen afgelopen zaterdag en zondag ook uit op het Autodromo Internacional Do Algarve. Zij hadden in Portimao de kick-off van hun seizoen, dat dit jaar 8 racestops telt en begin november pas haar finale kent. Nick Tandy en Marco Holzer waren de rappe mannen van het weekend, waarin 35 fraaie GT’s in actie kwamen. Het snelle Porsche-duo won beide krachtmetingen. Peter Kox en zijn partner Nico Pronk waren eveneens van de partij. Nadat zij in de eerste heat al na 2 rondjes waren uitgevallen met hun Lambo, reed Kox in de tweede manche aanvankelijk aan kop. Nadat hij op een gegeven moment de Porsche van Tandy/Holzer moest laten gaan en het stuur aan Pronk had overgegeven, eindigde het tweetal uiteindelijk als 7de algemeen en 3de in de GTS-klasse.

grenhagen_portimao_f3_open_2012

F3 Open
Met 26 bolides aan de start ging in de Algarve ook het F3 Open-seizoen van start. De Mexicaan Juan Carlos Sistos pakte de openingsmanche, terwijl de Zweed Mans Grenhagen (2de) en de Belg Sam DeJonge (3de) ook naar het ereschavot mochten. Grenhagen had daarmee de smaak te pakken, want hij reed zichzelf – mede dankzij het neerzetten van de rapste raceronde - naar de zege in heat 2. Daarmee pakte de Scandinaviër tevens de leiding in het tussenklassement. In de tweede krachtmeting gingen de overige ereplaatsen naar Gianmarco Raimondo (2de) en Niccolo Schiro (3de).

etcc_slovakiaring_2012

FIA ETCC
De Europese Touring Cars mochten hun kunsten vertonen op de Slovakia Ring. In het bijprogramma van de WTCC werkte deze divisie zijn tweede seizoensweekend af. Op het 5,9 kilometer lange circuit wisten de Tsjechische thuisrijders hun baankennis te verzilveren. Nadat Michal Matejovsky in de eerste heat het zwartwit geblokte vaandel in ontvangst mocht nemen, werd de tweede omloop een prooi voor zijn landgenoot Petr Fulin. Daarmee deden de Tsjechen goede zaken in de landencup, die zij nu (vlak voor Duitsland) leiden. In het individuele kampioenschap wist de Zwitser Peter Riki (die de vorige manches op Monza zo sterk opereerde) de leiding heel nipt te behouden. Riki heeft met 28 punten amper één puntje meer dan de Spanjaard Fernando Monje. Matejovsky, Fulin en ook de Hongaar Ferenc Ficza delen de 3de stek met 20 punten.

btcc_thruxton_2012

BTCC
Op het circuit van Thruxton hebben de rijders uit de British Touring Car Championship hun derde van in totaal tien raceweekenden afgewerkt. Net als tijdens de vorige stop op Donington Park wist Mat Jackson de eerste heat te winnen, waarna Gordon Shedden de volgende twee manches op zijn naam schreef. Hoewel Shedden nu al in vier van de in totaal negen verreden wedstrijden heeft geglorieerd, gaat hij niet aan de leiding in het tussenklassement. Die eer is weggelegd voor Jason Plato, die met 129 punten een viertal puntjes meer heeft dan Shedden. Plato, die in zijn rijke BTCC-loopbaan al 155 keer (!!) op het podium heeft gestaan, weet vrijwel elke keer in de top te eindigen en zo voor het kampioenschap optimaal te scoren. Zo noteerde Plato op Thruxton een 2de, 3de en 4de stek en collecteerde hij weer vele waardevolle punten voor de titelstrijd. De BTCC-rijders gaan nu even van een korte break genieten. Pas op 10 juni komen de Britse piloten weer in actie. Dan is Oulton Park het strijdtoneel.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet