NASCAR

NASCAR: Dubbel goed weekend voor Kyle Busch in Richmond

Na de allereerste zege van KBM in de Nationwideseries behaalde teameigenaar-coureur Kyle Busch voor het team van Joe Gibbs Racing zijn 24e Sprint Cup-zege. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met zijn broer Kurt, die eveneens een gelijk aantal Sprint Cup-zeges op zijn naam heeft staan.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2012_richmond_race_sprint_cup
Uitgekookte wedstrijd van Kyle Busch in Richmond.

Carl Edwards gepiepeld? Dubbel goed weekend voor Kyle Busch
De wedstrijd in Richmond kende bijzonder weinig neutralisaties maar het venijn zat hem in de staart. Een laatste neutralisatie voor een op de baan liggend flesje water bracht de definitieve beslissing. Busch versloeg Tony Stewart in pitlane. Kyle Busch: “Zonder die neutralisatie had ik tegen Stewart geen schijn van kans. Ik probeerde alleen maar bij hem in de buurt te blijven en de druk op te voeren zodat zijn banden minder zouden worden. Maar toen werd mijn auto “loose”(onderstuur) en hij verdween gewoon uit het zicht. Toen dacht ik OK dan spaar ik mijn krachten maar en probeer het einde te halen.” Dale Earnhardt Jr. eindigde als tweede gevolgd door Tony Stewart, Denny Hamlin en Kasey Kahne.

Controversiële herstart
Een controversiële herstart van Carl Edwards in de 319e ronde vormde het gesprek van de dag. Edwards was ervan overtuigd dat hij de leider in de wedstrijd was maar volgens de NASCAR-organisatie was dit Tony Stewart. Toen Edwards bij Groen er als een haas vandoor ging kreeg hij van NASCAR een “drive-through” opgelegd en viel naar de vijftiende plek terug. Uiteindelijk eindigde Edwards als tiende.

Ook vijfvoudig kampioen Jimmie Johnson kreeg een sanctie opgelegd voor een incident waarvoor het team voor verantwoordelijk was. Toen één van de HMS-crewleden na een stop het rechterachterwiel tegen de muur liet rollen was dit voor NASCAR aanleiding om Johnson eveneens naar binnen te halen. Jimmie Johnson: “Ik weet dat het frustrerend is, maar als je lang genoeg in deze sport bent dan weet je dat dit kan gebeuren. Zelfs als een wedstrijd volgens plan verloopt heb ik mij erop ingesteld om er nog steeds niet veel van te verwachten! Ik denk dat we toch een uitstekende job deden.”

Johnson wist nog een zesde plek te scoren maar Edwards die ruim 210 ronden op kop had gelegen moest zelfs met een tiende plek genoegen nemen.

elektrische_safetycar_richmond
Een electrische Ford Safetycar. Goede tijden voor het milieu? Slechte tijden
voor de diehard fans?

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet