Porsche Cups

Porsche Cups: Van Lagen keurig vierde, Harrie Kolen beste gentleman

2012_van_lagen_r1
Jaap van Lagen werd na een prima inhaalrace vierde

René Rast heeft de eerste race van de Duitse Porsche Carrera Cup op het circuit van Hockenheim gewonnen. De Duitse tweevoudig Supercup-kampioen won voor de Fransman Nicolas Armindo en de Duitser Michael Ammermüller. Jaap van Lagen, die dit jaar voor het team FE Racing (Land Motorsport) rijdt, eindigde na een sterke inhaalrace als vierde. Voor Carrera Cup-debutant Harrie Kolen was er een fraai succes: de Nederlander won in de Land-911 het B-klassement voor gentlemen-rijders.

Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat


Voor Jaap van Lagen pakte de strategie die hij gekozen had voor wat betreft de bandenkeuze niet goed uit. “We hebben allemaal drie sets banden, en mijn idee was om een set te gebruiken voor de kwalificatie en de beide andere sets voor de twee races”, aldus de coureur uit Ede. “Met de eerste set ging echter in de tweede ronde mijn splitter al kapot, dus ik moest de pits in. Toen ging ik nog een keer uit, maar mijn tijd werd geschrapt omdat ik te ver over de kerbstones was gereden. Zo moest ik ook nog met mijn derde set aan de bak. Zo had ik ook in de race een nadeel, want om me heen stonden rijders die nog nieuwe banden hadden, terwijl ik alleen maar gebruikte sets had. Met name de eerste drie ronden waren zwaar: ik had enorm veel onderstuur. Ik had wel een goede start en kon gelijk twee rijders voorbij, maar toen raakten de twee Attempto-rijders elkaar voor mij, zodat ik moest uitwijken. Daardoor moest ik door het zand en viel ik terug naar de negende plek. Daarna heb ik hard geknokt om weer naar voren te rijden. Uiteindelijk werd ik vierde, ik heb heel plezier gehad!”

2012_mul_r1
Jeroen Mul bleef onbeloond voor zijn sterke optreden

Jeroen Mul, die vorige week zijn Supercup-debuut in Bahrein beleefde, rijdt dit weekeinde met Team Bleekemolen in de Carrera Cup. Hij deed het in de beginfase uitstekend, reed zelfs een tijdlang op de vijfde plaats, maar moest voortijdig de pits in vanwege wegvallende oliedruk en bleef zo onbeloond voor zijn sterke optreden. Dat gold niet voor Harrie Kolen, die bij zijn eerste race in de Duitse Porsche Carrera Cup zelfs op de hoogste trede van het podium het Wilhelmus mocht beluisteren: hij won het ‘Gentlemen-klassement’, dat dit jaar in de Porsche Carrera Cup voor het eerst is uitgeschreven. Wolf Nathan verbeterde zich sterk ten opzichte van zijn trainingstijd en werd algemeen 16e en vierde gentleman.

Uitslag:
1. René Rast (Dui), 14 r. in 24:27,506 (gem. 157,089 km/u)
2. Nicolas Armindo (Fra), op 8,851
3. Michael Ammermüller (Dui), op 10,772
4. Jaap van Lagen (Ned), op 13,446
5. Philipp Eng (Oos), op 14,151
6. Norbert Siedler (Oos), op 18,990
7. Nicki Thiim (Den), op 22,755
8. Elia Erhart (Dui), op 27,711
13. Harrie Kolen (Ned), op 46,056 (1e gentlemen-klassement)
16. Wolf Nathan (Ned), op 56,856 (4e gentlemen-klassement)
18. Jeroen Mul (Ned), op 3 ronden

2012_mul_cockpit
Blik in de cockpit bij Jeroen Mul

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet