WTCC

WTCC: Michelisz pakt eerste pole, problemen voor Coronel

120428_wtcc_svk_quali_michelisz_actie
Norbert Michelisz behaalde zijn eerste WTCC-pole op de Slovakiaring

De Hongaarse BMW-rijder Norbert Michelisz start morgen vanaf de pole-position voor de eerste van de beide WTCC-races op de Slovakia Ring. In de tweede en beslissende kwalificatieheat profiteerde de coureur van het Zengö-Dension-team van een uitstekende slipstream van Yvan Muller en reed zo de snelste tijd. Perfecte reclame voor het volgende WTCC-weekeinde, dat volgende week op Michelisz’ thuiscircuit, de Hongaroring plaatsvindt. Enigszins verrassend eindigden de beide Lukoil-SEATs van Aleksei Dudukalo en Gabriele Tarquini op de plaatsen twee en drie voor de AON-Ford Focus van James Nash, maar de Brit zag zijn snelste trainingstijd worden geschrapt, omdat de wagenhoogte van zijn auto te laag bleek. Voor Tom Coronel verliep de WTCC-kwalificatie ditmaal teleurstellend: tijdens zijn tweede poging om in Q1 naar een snelle tijd te rijden, werd de sessie gestaakt nadat Franz Engstler in de grindbak was beland.

Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC/Photo4


120428_wtcc_svk_coronel_portret
Tom Coronel was duidelijk niet blij...

“Duidelijk een geval van jammer”, luidde het commentaar van Tom Coronel na afloop van de kwalificatie. “Van tevoren was ik al boos dat onze pitbox zo ver naar achteren was, in plaats van direct achter de Chevrolets, zoals het hoort, want dat is onze positie in het kampioenschap. Maar goed, dat kon om de een of andere reden niet, en dat betekende ondermeer dat de Chevrolets al weg waren in Q1 en ik dus niet direct kon aansluiten voor een goede slipstream. Na mijn eerste outing had ik de vijfde tijd, maar naarmate anderen sneller gingen, viel ik terug: zes, zeven, acht. Toen ging ik laat naar buiten voor nog een poging, ik was twaalfde, en we dachten eigenlijk niet dat er nog iemand overheen zou komen, dus dan was ik safe geweest voor Q2, maar toen kreeg ik een rode vlag. Het was al niet nodig geweest als ik meteen een goede slipstream had gehad, maar goed, het is nu eenmaal zo.”

120428_wtcc_svk_coronel_open_deur
Een openstaand portier hielp voor Coronel natuurlijk ook niet echt

Enigszins opmerkelijk is het relatief zwakke optreden van de Chevrolet-fabrieksrijders met Yvan Muller op de zesde plaats, Rob Huff als zevende en Alain Menu als negende. Na het schrappen van de tijd van James Nash start diens AON-teamgenoot Tom Chilton voor de tweede race vanaf de pole-position. Over het circuit is Tom Coronel overigens zeer enthousiast: “Wat een gave baan! Heel technisch, je moet de boel hier goed voor elkaar hebben.”

120428_wtcc_svk_quali_seats
Verrassend sterke prestatie van de SEATs van Dudukalo en Tarquini

Uitslag:

1. Norbert Michelisz (Hon), BMW 320 TC, 2:12,990
2. Aleksei Dudukalo (Rus), SEAT Leon WTCC, 2:13,076
3. Gabriele Tarquini (Ita), SEAT Leon WTCC, 2:13,137
4. James Nash (GBr), Ford Focus S2000 TC, 2:13,317
5. Tiago Monteiro (Por), SR Leon 1.6T, 2:13,322
6. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze 1.6T, 2:13,366
7. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, 2:13,575
8. Pepe Oriola (Spa), SEAT Leon WTCC, 2:13,684
13. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, 2:14,490

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet