NASCAR

NASCAR: Top Gear’s Richard Hammond onder de indruk. Johnson meest invloedrijke Amerikaanse sporter

Top Gear’s Richard Hammond en vijfvoudig NASCAR Sprint Cup kampioen hielden gisteren een tele-persconferentie naar aanleiding van een documentaire die BBC America komend weekend over NASCAR zal uitzenden. Forbes magazine riep Jimmie Johnson uit tot de meest invloedrijke Amerikaanse sporter en Juan Pablo Montoya kluste afgelopen weekend nog aardig bij.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2012_richard_hammond_johnson
Twee meest invloedrijke mensen in de autowereld? Richard Hammond en Jimmie Johnson

Top Gear’s Richard Hammond onder de indruk. Jimmie Johnson meest invloedrijke sporter
A.s. weekend zendt BBC Top Gear een uitgebreide documentaire uit over NASCAR in de VS. Hammond stelde daarin dat hij zijn visie over deze tak van autosport geheel heeft moeten bijstellen. Te vaak reed hij uit de Amerikaanse Staat Alabama weg met de tekst “NASCAR sucks” op zijn auto. Afgelopen herfst kwam Hammond met zijn crew naar de Texas Motor Speedway en moest zijn visie over deze tak van autosport geheel bijstellen.

Hammond: “Eigenlijk wisten we er niets van. Ik dacht dat ik mij niet op mijn gemak zou voelen. Ik had het totaal bij het verkeerde eind. Op het moment dat ik vanuit de auto stapte ben ik nog nooit zo welkom geheten. En dit is de essentie van de sport. Al lang geleden realiseerde men dat men voor een goede show moest zorgen omdat het miljoenen ponden per jaar kost.

2012_hammond_montoya
Richard Hammond achter het stuur van JPM's Earnhardt Ganassi Racing Chevrolet

Ik denk dat er geen enkele andere vorm van autosport waar ook ter wereld is waar de toeschouwers zo dicht bij de coureurs kunnen komen. In vergelijking met de autosport in Europa word je op afstand gehouden. Voor een Europese fan die aan de F1 gewend is, is het erg afstandelijk. De grootste verrassing voor mij was dat Jimmie Johnson langs de mensen heen liep en met iedereen een praatje maakte. En in elke andere vorm van autosport is dit ongehoord. Montoya was zo enthousiast en legde mij duidelijk uit hoe alles werkte en hoe het aanvoelde!” Hopelijk zal deze documentaire ook in Nederland uitgezonden worden.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet