Formule 2

GP2 Series: Bruni en Viso verdelen de overwinningen

Gianmaria Bruni heeft op het circuit Enzo e Dino Ferrari race 1 van de GP2 Series gewonnen. Vanaf pole position reed de Italiaan op zijn thuiscircuit snel weg van de concurrentie en eindigde uiteindelijk met tien seconden voorsprong op Michael Ammermüller. In de tweede race ging de overwinning naar Ernesto Viso, met in zijn kielzog Nelson Piquet.

Tekst: Daan Jeuken

De eerste race startte perfect voor Bruni door snel uit de startblokken te komen, terwijl Lopez op de tweede plaats door een gebrek aan vermogen slecht wegkwam en gelijk gepasseerd werd door Hamilton en Yoshimoto. De Argentijn viel snel ver terug en zijn race was dan ook snel afgelopen.

In de openingsfase kon Hamilton de druk nog op Bruni zetten, maar een verzameling snelste rondes gaven Bruni de nodige lucht. Die lucht werd hem ontnomen door Lucas di Grassi die met een flinke opmars bezig was, maar uiteindelijk spinde en in de muur belandde, waarbij hij ook nog eens Olivier Pla elimineerde. De safetycar was het gevolg, waarop de hele kop van het veld hun pitstop maakte. Alleen Lewis Hamilton stopte niet, maar loste een drivethrough-penalty in, die hem was opgelegd wegens een valse start. Toen Hamilton door een misverstand vervolgens tijdens de safetycarsituatie inhaalde, werd hij met een zwarte vlag bestraft.

Bij de herstart pakte Nelson Piquet de tweede plek af van Hiroki Yoshimoto, die vervolgens een groepje coureurs achter zich aan kreeg. Lapierre, Ammermüller, Premat en Carroll zaten allen vast achter Yoshimoto, maar toen deze een drivethrough-penalty kreeg voor te snel rijden in de pitstraat was het rijdende obstakel verdwenen voor de coureurs.

Aan kop bouwde Bruni zijn voorsprong gestaag uit, maar Piquet kon het tempo niet meer bijbenen en viel steeds verder terug. Eerst werd hij ingehaald door Ammermüller, die Lapierre inmiddels had ingehaald, later ook door de Fransman en vervolgens ook nog door Alexandre Premat. De vijfde plek was wat restte voor Piquet. Viso, Glock en Yoshimoto verdeelden de laatste punten in race 1.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet