NASCAR

NASCAR: Zon bezorgt Denny Hamlin de zege in Kansas

Nadat de wolken op de Kansas Speedway voor de zon plaats hadden gemaakt liep de JGR-Toyota Camry van Denny Hamlin als een zonnetje en hij behaalde zijn tweede NASCAR Sprint Cup-zege dit seizoen. Tevens de 19e in zijn carrière.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR
2012_jgr_kansas
Beslissende stop voor Denny Hamlin. De zon zorgt voor een betere afstelling.

Zon bezorgt Denny Hamlin de zege in Kansas
Nadat de wolken op de Kansas Speedway voor de zon plaats hadden gemaakt lag voor JGR-Toyota-coureur Denny Hamlin de weg vrij voor een tweede overwinning dit seizoen. Na de laatste pitstopcyclus brak de zon door en het wedstrijdbeeld veranderde volledig. De MWR-Toyota van Martin Truex Jr. had de wedstrijd in Kansas ruim 173 ronden lang gedomineerd. Veranderende temperaturen zorgden ervoor dat de Toyota van Truex Jr “wrecking loose” was. Daardoor greep de JGR-Toyota van Hamlin in de 237e ronde definitief de leiding en begon onmiddellijk afstand te nemen.

Denny Hamlin: “Of het toeval was of niet, onze auto werd gewoon beter toen de zon tevoorschijn kwam. Onze auto verloor toen veel grip. Maar ik denk dat veel mensen dit probleem hadden. Vrijwel de gehele dag had ik achter Truex Jr. gereden en zijn auto voelde ten op zichte van de rest van het startveld gewoon superieur aan. Wij hadden een verandering, weer of zoiets, nodig om op het punt te belanden waar hij zich bevond. In bewolkte condities liggen de auto’s gewoon dichter bij elkaar, het gripniveau is hoger en in de wedstrijd behoudt eigenlijk iedereen zijn positie. Als de zon schijnt, zijn de coureurs naar mijn mening veel prominenter aanwezig op de baan”

Toen wolken echter weer tevoorschijn kwamen liep Truex Jr. inderdaad weer op Hamlin in. Vijf ronden voor het einde bedroeg het verschil tussen de beide Toyota’s nog slechts 0.489 secs. In de laatste drie ronden probeerde Truex Jr. Hamlin tweemaal aan de binnenkant te passeren. Hij slaagde daar echter niet in.

2012_martin_truex_jr_kansas
Martin Truex Jr. zette ronden lang de toon met zijn MWR-Toyota.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet