V8 Supercars

V8 Supercars: Ford Performance Racing wederom sterk in Nieuw Zeeland. Zinderend slot in race 2.

Het Ford Performance Racing lijkt voor het seizoen 2012 over de beste papieren te beschikken. Op het Nieuw Zeelandse Hamilton verdeelden de Ford Performance-coureurs Will Davison en Mark Winterbottom de buit. Laatstgenoemde zorgde met regerend kampioen Jamie Whincup voor een spannend slot van de tweede wedstrijd. Fabian Coulthard reed voor het team van Brad Jones Racing twee uitstekende wedstrijden.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s FPR/Team Vodafone/Holden/SBR Racing/BJR Racing

2012_winterbottom_winning
Mark Winterbottom verslaat Jamie Whincup in de tweede wedstrijd.

Ford Performance Racing “The team to beat”
Voor de eerste wedstrijd op het Nieuw Zeelandse Hamilton had Will Davison zich slechts als zesde gekwalificeerd. Shane van Gisbergen die zich als tweede op de eerste startrij had gekwalificeerd werd direct bij de start aangetikt en verremde zich tevens. Daardoor kon Davison met zijn Falcon FG direct naar de tweede plek doorstoten. Na de eerste verplichte pitstop in de 27e ronde nam de FPR-coureur de leiding van Toll Holden-coureur Garth Tander over. Een safetycarfase in de laatste 20 ronden deed Davison’s 3.8 seconden voorsprong te niet gaan. Maar bij de herstart wist Davison zowel Tander als Whincup achter zich te houden. Met nog amper vier ronden te gaan ging de Team Vodafone-coureur uiteindelijk aan Tander voorbij. Teamgenoot Lowndes vertrok als 8e. Een perfect getimede stop van Triple Eight Team Vodafone in de zesde ronde leverden Lowndes, tevens geholpen door safetycarfases, vier plaatsen winst op.

2012_lowndes_flying_high
Prachtige opname van Craig Lowndes met de Team Vodafone Holden
Commodore van het Triple Eight Team. Dit willen de toeschouwers zien toch?

Will Davison: “Ik wist dat het zwaar zou worden. Het was natuurlijk niet ideaal om als achtste te vertrekken. Maar ik wist gewoon dat ik sneller kon. Door het verkeer heengaan was één ding maar van zes naar twee rijden was gewoonweg fantastisch!Toen wij naar de zachte compound overschakelden besloot ik het clever te spelen. Op het rechte stuk liep ik op Tander in en ik kon hem in de eerste bocht inhalen. Vervolgens besloot ik wat brandstof te besparen maar vooral mijn achteruitkijkspiegels in de gaten te houden. Voor het team was het fantastisch om wederom te winnen!” Davison behaalde in Nieuw Zeeland zijn derde V8 Supercar-overwinning.

Garth Tander: “Aan het begin van de eerste ronde was er nogal wat chaos maar ik kon wel de leiding pakken. Ik beschikte over een uitstekende topsnelheid maar de banden waren gewoonweg niet constant genoeg om aan de leiding te blijven.

2012_will_davison
In de eerste wedstrijd zegevierde Will Davison op het circuit van Hamilton waar
voor de laatste maal gereden werd.

Voor Van Gisbergen zou het een teleurstellend weekend worden. In de eerste wedstrijd viel hij direct naar de 15e plek terug en kreeg tweemaal de zwarte vlag en werd als 22e geklasseerd. Van Gisbergen: “Ik had een goede start maar ik werd van achteren geraakt en in de tweede bocht nogmaals waardoor de stuurinrichting beschadigd werd. Daardoor besloot ik een paar ronden langzaam te rijden om er zeker van te zijn dat er niets van de auto zou afvallen. Het was een slechte dag!”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet