GT

GT: Yelmer Buurman de beste in het FIA GT1 wereldkampioenschap op Zolder

yelmer_buurman_gt1_zolder

In de tweede ronde van het FIA GT1 Championship heeft Yelmer Buurman een klasse prestatie geleverd. Op het circuit van Zolder won hij met zijn partner Michael Bartels de kwalificatierace, om vervolgens in de Championship race na een furieuze inhaaljacht als tweede te finishen.

Tekst en foto: PR

Wisselende weersomstandigheden speelden een hoofdrol op het Belgische circuit. Felle regenbuien en even felle zonneschijn wisselden elkaar in hoog tempo af, waardoor het voor de coureurs heel moeilijk was de juiste bandenkeuze te maken. Yelmer Buurman startte met zijn BMW Z4 de eerste race vanaf de zesde plaats op regenbanden, terwijl het net had opgehouden te regenen. Op een droge baan houden die banden het niet lang vol, maar hij kreeg toch de opdracht zo lang mogelijk door te rijden. In de openingsfase had hij zich naar de vierde plaats opgewerkt maar met een steeds sterker glijdende auto moest hij ook weer terrein prijsgeven, omdat de banden zo goed als op waren. Het bood zijn teamgenoot Michael Bartels echter wel de kans om het tweede deel op profielloze slicks te rijden. Het bleek de perfecte tactiek te zijn want omdat de concurrentie wel verkeerd had gegokt - en nog een extra bandenstop moest maken - kwam Bartels als eerste over de meet.

Van die plaats ging Yelmer’s teambaas de tweede race in en al was de baan nog droog, er dreigde weer volop regen zodat Bartels voor regenbanden opteerde. En inderdaad begon het te regenen maar niet heftig genoeg, zodat Bartels andermaal terrein verloor voordat hij de auto aan Buurman overhandigde. Die ging vervolgens op slicks op een nog steeds vochtige baan op jacht. Hij was als dertiende weer op de baan gekomen maar maakte korte metten met zijn tegenstanders. Met nog vier ronden te gaan zat hij op de bumper van de leidende Porsche GT3 van Mike Parisy maar de ervaren Fransman maakte geen fout, ondanks de grote druk die Buurman uitoefende. De tweede plaats voor het Vita4One BMW-team voelde echter bijna aan als een overwinning, zo verklaarde Yelmer Buurman: “De BMW is in de regen op zijn sterkst. Maar met regenbanden op een half natte baan geeft hij niet thuis. Daarom verloor Michael in de tweede race aanvankelijk zoveel terrein. Toen ik op slicks de nog natte baan weer op kwam bleek de balans van de auto erg goed te zijn, waardoor ik heel wat concurrenten heb kunnen inhalen. Die Porsche is op de rechte einden echter wel een stuk sneller dan onze BMW, zodat ik geen kans kreeg om die ook te pakken. Jammer want twee overwinningen zou helemaal super zijn geweest. Toch hebben we een bijna perfect weekend beleefd”, aldus Buurman, die in de tussenstand van dit GT wereldkampioenschap van plaats 9 naar plaats 4 is gestegen. De Ubbergense coureur trad overigens ook nog met een Ferrari 458 GT2 aan in de Supercar Challenge, een race die hij met grote overmacht won.

Uitslag FIA GT1 race 1:
1. Buurman/Bartels - BMW Z4 36 ronden in 1 uur 00.41.928;
2. Pastorelli/Jäger - Mercedes SLS op 0.567;
3. Parisy/Halliday - Porsche GT3 op 20.578;
4. Makowiecki/Dusseldorp - McLaren MP4 op 21.119;
5. Mayr-Meinhof/Lauda - BMW Z4 op 21.462;
6. Basseng/Winkelhock - Mercedes SLS op 25.785

Uitslag FIA GT1 race 2:
1. Parisy/Halliday - Porsche GT3 36 ronden in 1 uur 00.32.983;
2. Buurman/Bartels - BMW Z4 op 1.030;
3. Vilander/Salaquarda - Ferrari 458 op 17.256;
4. Pastorelli/Jäger - Mercedes SLS op 29.070;
5. Makowiecki/Dusseldorp - McLaren MP4 op 29.580;
6. Ortelli/Vanthoor - Audi R8 op 29.900

Stand na 4 races:
1. Ortelli/Vanthoor 41;
2. Parisy/Halliday 31;
3. Pastorelli/Jäger 30;
4. Buurman/Bartels 27;
5. Vilander/Salaquarda en Stippler/Jarvis 25
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet