GT

GT: Exim Bank Team China wint GT1 Championship Race op Zolder

2012_zolder_gt1_eximporsche9_gerlachdelissen
Mike Parisy bleef na een uur racen Yelmer Buurman nipt voor


Kaarten opnieuw geschud na de pitstops
Halliday kwam als eerste coureur uit de top 3 binnen na 15 ronden. Opvallender was echter de sterke opmars van de AF Corse Ferrari van Toni Vilander. De Fin, gestart vanaf de 13e positie, was enkele seconden per ronde sneller dan de rest van het veld en haalde nog voor de pitstops de Hexis Racing McLaren van Fred Makowiecki in. Na 18 ronden kwam ook Maxime Martin binnen om het stuur over te dragen aan teamgenoot Alexei Vasiliev. Omdat Toni Vilander buiten bleef pakte de AF Corse Ferrari de leiding in de race. Mike Parisy was veel sneller dan Vasiliev en ging de Russische coureur al in diens eerste ronde na zijn pit stop voorbij.

Toni Vilander en de twee WRT Audi’s kwamen na 20 ronden binnen en het was de AF Corse Ferrari die door een snelle pitstop en een sterke stint van Vilander als leider terugkeerde op het circuit. Ook Filip Salaquarda was echter niet opgewassen tegen de snelheid van de Exim Bank Team China Porsche en nog voor de Tsjechische coureur een ronde had afgelegd was Parisy hem al voorbij. Een snelle pitstop bij Vita4One Racing zorgde ervoor dat Yelmer Buurman in de Vita4One Racing Team BMW Z4 GT3 weer mee deed om de prijzen en de AF Corse Ferrari voorbij alsof deze stil stond.

2012_zolder_gt1_vita4onebmw18_gerlachdelissen
Een succesvol weekend voor Buurman met een 1e en 2e plaats in het WK GT1


Buurman en Parisy strijden om overwinning
In de 23e ronde ging Oliver Jarvis van de baan, waardoor Nicky Pastorelli en Stef Dusseldorp, hevig met elkaar in gevecht, opschoven naar de vierde en vijfde plaats. Vooraan zette Yelmer Buurman nog een tandje bij om de Porsche van Mike Parisy bij te halen. Na 26 ronden was het gat tussen de beide coureurs nog slechts 2,7 seconden, terwijl Buurman snellere rondetijden wist te realiseren. Ortelli tikte bij het medisch centrum zijn teamgenoot Jarvis in de rondte, tot groot ongenoegen van iedereen bij Belgian Audi Club Team WRT.

Parisy kwam vervolgens vast te zitten achter de tweede auto van Vita4One Racing Team, waardoor Buurman het gat helemaal kon dichten. In de 31e ronde liet Lauda Parisy alsnog voorbij bij het ingaan van de eerste bocht. Buurman kwam niet direct voorbij zijn teamgenoot en de Porsche kon weer iets uitlopen op de BMW. Bij het ingaan van de laatste ronde zat Yelmer Buurman nog zes tienden van een seconde achter Mike Parisy, maar de Fransman liet zich de overwinning niet meer ontnemen. Met een seconde voorsprong op Buurman passeerde de Porsche-coureur na 36 ronden als eerste de finish. Filip Salaquarda kwam 17 seconden na Parisy als derde over de streep.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet