GT

GT: Exim Bank Team China wint GT1 Championship Race op Zolder

Matt Halliday en Mike Parisy hebben in een sensationele race op Zolder eerste overwinning van Porsche in het FIA GT1 Wereldkampioenschap geboekt. De twee coureurs reden in de door Mühlner Motorsport ingezette Exim Bank Team China Porsche 911 GT3 R een foutloze race en wisten de Vita4One Racing Team BMW Z4 GT3 van Michael Bartels en Yelmer Buurman achter zich te houden.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: Gerlach Delissen

2012_zolder_gt1_start_gerlachdelissen
Bij de start was het nog droog, maar direct na de start begon het te regenen


Regen zorgt weer voor chaos op Zolder

Net als bij de GT3 race eerder op de middag ging het ook bij het FIA GT1 Wereldkampioenschap net na de start volledig mis met het weer. Al in de tweede ronde begon het te regenen en hadden de coureurs alle moeite om hun auto’s op het asfalt te houden. Een van de weinige coureurs die absoluut geen last leek te hebben van de omstandigheden was Maxime Martin. Na slechts drie ronden lag de vanaf de negende plaats gestarte Valmon Racing Team Russia Aston Martin DBRS9 al op de tweede plaats. Het kostte Martin slechts een paar ronden om daarna de All-Inkl.com Münnich Motorsport Mercedes van Thomas Jäger te achterhalen en na zeven ronden ging Martin buitenom bij Jäger in de afdaling van de Sacramentsheuvel.

2012_zolder_gt1_valmondbrs9_gerlachdelissen
Maxime Martin ging vlammend van start op Zolder

Matt Halliday was de volgende die in de aanval ging bij de Mercedes. In de tiende ronde zette de Exim Bank Team China coureur zijn Porsche naast de Mercedes, Halliday ging echter iets te wijd in de eerste linkse, waardoor Jäger er weer voorbij kon komen. De twee coureurs bleven vechten en raakten elkaar bijna toen ze opnieuw de eerste bocht aansneden. Aan het einde van de ronde raakten de beide coureurs elkaar echt toen Halliday bij het insturen van de Jacky Ickx chicane met zijn Porsche in het gras werd geduwd. De Nieuw Zeelandse coureur hield gelukkig de controle over zijn auto en het gevecht werd voortgezet. Maxime Martin zette in de tussentijd snelle ronden neer en lag na 12 ronden al bijna elf seconden voor op de twee kemphanen achter hem.

Michael Bartels, gisteren samen met Yelmer Buurman nog winnaar van de Qualifying Race, had het minder naar zijn zin. Op het moment dat de pit window open ging na 14 ronden was de Vita4One Racing Team BMW naar de zesde plek teruggezakt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet