Formule 1

Formule 1: Vettel houdt Räikkönen van zich af en wint weer eens


Vettel en Räikkönen stoppen tegelijk
Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen stoppen in ronde 40 voor het laatst. Vettels stop is iets sneller en met een onderling verschil van twee seconden en allebei op harde banden zal dus een direct gevecht moeten uitwijzen wie de Grand Prix van Bahrein gaat winnen. Nummer drie Grosjean stopt een ronde later en hij sluit aan op zeven tellen van Räikkönen. Grosjeans voorsprong op Webber is twaalf seconden, de twee Lotussen zijn dus wel behoorlijk zeker van hun podium.

Vettel is snelste
Op de laatste set banden is Sebastian Vettel sneller dan Kimi Räikkönen. Hij pakt in de eerste ronde acht tienden en slaat zo een belangrijk gat van drie tellen. Het enige dat de Red Bull-rijder nu nog moet doen voor zijn eerste overwinning van 2012 is zijn banden heel houden.

Kan Di Resta standhouden?
Kobayashi en Di Resta zitten op een tweestopsstrategie, maar Kobayashi is vijftien ronden voor het eind al teruggevallen buiten de top tien. Di Resta zit nog op de vijfde plaats en rijdt ook nog behoorlijke tijden. Rosberg rijdt een kleine twee seconden achter Di Resta, maar komt slechts mondjesmaat dichterbij. Vijf tellen daarachter rijdt Button, twee tellen daarachter Alonso, twee tellen daarachter Hamilton en twee tellen daarachter Massa. Voor Di Resta is het te hopen dat hij zijn banden heel houdt.

Heeft Vettel het beste gehad?
Met een voorsprong van iets meer dan drie tellen lijkt Vettel met nog tien ronden te gaan veilig te zitten. Maar bij Lotus hebben ze het gevoel dat Vettels banden er slechter aan toe zijn dan die van Räikkönen. Heeft Vettel in de eerste paar ronden te veel gevraagd van zijn Pirelli’s? Bij Lotus denken ze van wel. “Je zult hem bijhalen”, wordt Räikkönen moed ingesproken. Het verschil is voorlopig twee tienden en dat is niet genoeg. In ronde 47 is het verschil echter al zes tienden en dat belooft wat. Het blijkt echter een eenmalige opleving, want Vettel herpakt zich, terwijl Räikkönen juist wat terugvalt. De voorsprong loopt weer op en Vettel lijkt veilig.

Di Resta nog steeds vijfde
Paul di Resta rijdt met nog zeven ronden te gaan nog steeds op de vijfde plaats, maar hij is nu wel door zijn banden heen. Di Resta verliest een seconde per ronde op de mannen achter hem en Rosberg zit al op Di Resta’s staart. De Schot maakt zin Force India echter goed breed en behoudt voorlopig zijn plaats. Button ruikt bloed en kruipt elke ronde een seconde dichter naar Rosberg toe.

Voor de winnaar van de vorige race is het zaak om snel voorbij de Force India te gaan en dat lukt. Rosberg remt in de eerste bocht extreem laat, blokkeert zijn voorwiel, maar pakt wel de vijfde plaats. Nu zit Button nog twee tellen achter Di Resta.

Lekke band voor Button
Bij McLaren is het wachten op het moment dat Jenson Button de zesde plaats van Di Resta pakt. Met nog vier ronden te gaan krijgt Button echter een lekke band. Gelukkig gebeurt dat vlak voor de pitstraat, maar de ongewenste stop werpt hem terug tot buiten de punten. Vervolgens klaagt Button dat zijn auto raar klinkt en dat geluid is een slecht voorteken. De McLaren begeeft het en Button pruttelt de garage in. Geluk bij een ongeluk is dat het hem overkomt nu hij toch al buiten de punten ligt.

Alonso houdt Hamilton van het lijf
Teamgenoot Hamilton heeft ook al geen gelukkige middag: drie slechte stops wierpen hem telkens weer terug. Hij zit in de slotfase slechts op p8, vlak achter Alonso. Er is Hamilton veel aan gelegen om de Ferrari voorbij te gaan, al is het maar voor de moraal.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet