Formule 1

Formule 1: Vettel houdt Räikkönen van zich af en wint weer eens

vettel

Sebastian Vettel heeft zijn eerste overwinning van 2012 binnengesleept. De regerend wereldkampioen leidde van kop tot staart, maar werd met name de tweede helft van de race opgejaagd door Kimi Räikkönen. De Fin zat in de derde stint vlak op de staart van Vettel en dat terwijl hij de stint daarvoor kostbare seconden verloor achter teamgenoot Grosjean. Räikkönen zat op een andere strategie dan zijn teamgenoot, maar Lotus greep niet in en misschien kostte ze dat de overwinning. Dat zal de feestvreugde bij het team echter niet bederven, want achter nummer twee Räikkönen eindigde Grosjean als derde. Een goede dag voor Lotus, met een dubbele podiumfinish. McLaren had een slechte dag. Lewis Hamilton verloor bij alle drie de pitstops kostbare seconden, terwijl Button in de slotfase zijn auto in de pitbox moest parkeren.


Tekst: Daan Jeuken. Foto: Peter van Egmond

Vettel behoudt de leiding
Sebastian Vettel start eindelijk weer vanaf poleposition en dat is hij niet verleerd. Vettel is goed weg en heeft geen zorgen voor de eerst bocht. Hamilton en Webber volgen, maar Button is slecht weggekomen. Hij is ingehaald door Grosjean en Alonso en rijdt nu zesde voor Räikkönen en de eveneens slecht gestarte Rosberg. Als Rosberg Räikkönen aanvalt duwt de Fin de kersverse racewinnaar buiten de baan en verliest deze ook nog een plaats aan Massa.

Eveneens slecht gestart is Daniel Ricciardo die gisteren boven zichzelf uitsteeg, maar niet lang van zijn zesde startplaats kan genieten: hij verliest tien plaatsen. In het achterveld zit Michael Schumacher nog steeds. Hij moest vanwege het wisselen van de versnellingsbak nog eens vijf startplaatsen inleveren en startte vanaf p22. Hij weet in de eerste paar ronden niet bijzonder veel te winnen.

Räikkönen blijft vechten
Felipe Massa rijdt na een erg goede start eindelijk weer eens ergens vooraan mee en laat zich meteen zien. Hij valt Kimi Räikkönen aan in de eerste bocht, maar de Fin laat zijn auto verrassend staan. Dat is onbegonnen werk, maar de Fin probeert het in ieder geval. Hierdoor kan Rosberg wel bijna aanvallen, maar Räikkönen gooit het gat snel dicht. Räikkönen haakt weer aan bij Massa en pakt de volgende ronde zijn zevende plaats weer terug.

Lotussen gaan McLarens voorbij
Aan kop weet Sebastian Vettel verrassend gemakkelijk weg te rijden; hij wint meer dan een halve seconde per ronde. Lewis Hamilton heeft de snelheid niet te pakken en wordt aangevallen door Romain Grosjean. Die zit al knap op de derde plaats, maar hij meldt zich nadrukkelijk aan de staart van Hamilton. Op start/finish gebruikt Grosjean zijn DRS en zet hij zijn auto aan de binnenkant naast Hamilton.

Kimi Räikkönen gaat ongeveer tegelijk met zijn teamgenoot ook een McLaren voorbij. Button heeft erg weinig grip en wordt op p6 gemakkelijk ingehaald door Räikkönen, die nu naar Alonso toe rijdt. Räikkönen kruipt op de staart van Alonso, mag de DRS gebruiken en heeft vervolgens geen kind aan Alonso. P5 dus voor de Fin.

Eerste pitstop na 9 ronden, Hamilton verliest veel
De bandenslijtage in Bahrein is een heikel punt en al na negen ronden zien we de eerste pitstops. Button, Rosberg en Massa komen als eerste, Hamilton en Webber komen een ronde later. Daar gaat het bij Hamilton helemaal mis, wederom wil het linker achterwiel van de McLaren niet meewerken. Hamilton staat veel te lang stil en verliest in de pits plaatsen aan Webber en Alonso. Eenmaal op de baan komt Hamilton ook achter Button en Rosberg terecht. De Mercedes wordt meteen aangevallen, maar Rosberg duwt Hamilton wel erg rigoureus van de baan. Daar is behalve veel zand gelukkig ook asfalt en zo kan Hamilton alsnog de plaats van Rosberg pakken. Dit was echter niet zo netjes van Rosberg.

Romain Grosjean stopt een ronde daarna en daarna komt Vettel. Beide heren hebben een probleemloze stop en behouden hun virtuele leidende posities. De officiële leiding is echter nog in handen van de niet gestopte Paul di Resta. Op zijn oude banden is hij echter gemakkelijk in te halen. Ook Kobayashi zit nog voorin zonder pitstop.

Gevecht achter de kop
Achter de twee koplopers wordt er wederom flink gevochten. Button passeert Fernando Alonso voor p5 en even later doet Hamilton hetzelfde. Daarvoor kan Kimi Räikkönen op zijn zachte banden Mark Webber, op hard, inhalen voor p3.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet