GT

GT: Eerste GT1 overwinning voor Bartels en Buurman op Zolder

Yelmer Buurman en Michael Bartels hebben op het circuit van Zolder de Qualifying Race gewonnen. De Vita4One Racing Team BMW begon de race vanaf de zesde plek op de grid, maar kwam aan het einde van een uur vol drama als eerste over de finish op het Belgische circuit. Nicky Pastorelli en zijn teamgenoot Thomas Jäger finishten als tweede.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: SRO


2012_zolder_gt1_vita4onebmw18_sro
De eerste overwinning van het seizoen voor Buurman en Bartels


Valse start Peter Kox
Bij de start van de race ging Peter Kox in de Reiter Engineering Lamborghini Gallardo in de fout. Al tijdens de formatieronde passeerde Kox de Audi R8 LMS van Oliver Jarvis en toen de auto’s de lijn passeerden zat Kox nog steeds voor Jarvis. Kox liep na de start iets weg van de wagens achter hem, waar Yelmer Buurman eerst de Lamborghini van Tomas Enge inhaalde en vervolgens achter de Mercedes van Marc Basseng aanging. Tot de verplichte pitstop bleef Buurman druk op Basseng zetten.

De snelste auto uit de kwalificatie, de Porsche van Mike Parisy en Matt Halliday, viel bij de start enigszins terug, maar Parisy wist na acht ronden Nicky Pastorelli in te halen. Omdat Enge intussen was stilgevallen keerde Parisy terug in de top 6.  In de vijftiende ronde moest Peter Kox naar binnen voor een drive-through, het resultaat van de valse start. Oliver Jarvis in de Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS ultra profiteerde en nam de leiding in de race over van Kox, op een seconde gevolgd door Marc Basseng in de All-Inkl.com Mercedes.

Foute bandenkeuze WRT bezorgt Winkelhock de leiding
De top vijf bleef nog tot ronde 19 buiten, maar kwam vervolgens tegelijkertijd naar binnen. Door het opdrogen van de baan besloten de meeste teams naar slicks te wisselen, maar tot een ieders verbazing bleven de twee Audi’s op regenbanden rijden. Deze beslissing bleek een dramatische keuze want de beide Audi’s moesten korte tijd later nogmaals binnenkomen voor slicks. Markus Winkelhock kreeg hierdoor de leiding in zijn schoot geworpen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet