Formule 1

Formule 1: Sebastian Vettel terug op poleposition

vettel

Sebastian Vettel heeft zijn eerste poleposition van 2012 gescoord. De Duitser zat er het hele weekend al dichterbij dan in de eerste drie races en steeg in de kwalificatie weer boven zichzelf uit. Voor het eerst dit jaar versloeg hij zijn teamgenoot en daarbij ook de rest van het veld. Hamilton start als tweede, met Webber en Button daarachter. Nico Rosberg kwam niet verder dan p5, teamgenoot Michael Schumacher werd verrassend in Q1 al geëlimineerd en start morgen als achttiende.

Tekst: Daan Jeuken

Schumacher gokt verkeerd: p18
Het verschil tussen harde en zachte banden is erg groot in Bahrein. In de slotfase van Q1 zijn het Vergne en Senna die in de gevarenzone zitten. Wanneer zij echter op zachte banden aan de slag gaan, staan zij in de bovenste regionen en komen er allerhande andere mensen in de gevarenzone. Massa moet naar zacht, de Red Bulls moeten naar zacht en dan plotseling staan Schumacher, Button en Hamilton in de gevarenzone. Die staan in de pits en dan wordt het zweten geblazen. Heikki Kovalainen komt als allerlaatste en die rijdt een erg goed rondje. Zijn tijd is net goed genoeg voor Q2, hij is 0,014 seconde sneller dan Michael Schumacher en elimineert de Duitser. Die moet morgen vanaf p18 starten. Is dat helemaal zijn probleem? Schumacher verklaart een DRS-probleem te hebben gehad, maar ook zonder DRS had hij zachte banden kunnen monteren.

Massa en Räikkönen uit Q2
In Q2 kan niemand het zich nog veroorloven om zachte banden te gebruiken en dus zijn er minder verrassingen. De McLarens, Red Bulls en Rosberg hebben een goede tijd geklokt en kunnen het zich veroorloven in de garage te blijven staan.

Niet echt verrassend, maar desalniettemin noemenswaardig, is dat de Ferrari’s in de gevarenzone zitten. Massa is een honderdste sneller dan Alonso, die zijn opties hardop afweegt. “Moeten we nog een setje banden verbruiken om tiende te worden, of ze sparen en als twaalfde starten?” Het antwoord is “ja” en Alonso rijdt zich alsnog veilig.

In de slotfase blijken de koplopers inderdaad veilig te staan, maar dat is Kimi Räikkönen niet. Die ziet vanuit de pitstraat zijn naam langzaam zakken en staat op p10 als alleen teamgenoot Grosjean nog in zijn vliegende ronde zit. Eén van de twee Lotussen moet het ontgelden en de laatste poging van de jonge Fransman wordt beloond. Hij gaat naar Q3, Räikkönen niet.

McLaren en Red Bull doen twee stints
In de openingsfase van Q3 zien we maar vier auto’s op de baan: de McLarens en Red Bulls doen als enige twee runs. De verschillen zijn minimaal, de volgorde is Hamilton, Button, Webber, Vettel.

In de laatste drie minuten komt ook niet iedereen de baan op. Alonso besluit deze banden te sparen en blijft binnen. Nico Rosberg is de eerste die zijn vliegende ronde rijdt en hij weet zijn kunststukje van China niet te herhalen. Rosberg rijdt de vierde tijd. Beide Red Bulls zijn goed onderweg. Webber pakt de voorlopige pole, Vettel komt daarachteraan aan pakt de pole van zijn teamgenoot af met twee tienden. Dan komt Lewis Hamilton en die komt net tekort op Vettel. Jenson Button is dan nog op de baan, maar die heeft een fout gemaakt en draait de pits in. Dat betekent dat Sebastian Vettel weer terug is op de plaats waar hij vorig jaar patent op had: poleposition.


Vettel dankt pole aan team
“Deze pole heb ik te danken aan ons team”, glundert Vettel, die eindelijk zijn vingertje weer mag opsteken. “We hebben een moeilijke seizoensstart gehad, de verwachtingen waren erg hoog, vooral bij onszelf. Die konden we tijdens de eerste drie races niet waarmaken. Het team heeft hier keihard aan gewerkt en weinig geslagen en met dank aan hen zitten we er dit weekend vanaf het begin goed bij. De kwalificatie was niet geweldig, zowel in Q1 als in Q2 lag ik er bijna uit. Maar we kwamen erdoor en op het laatste wist ik een goede tijd te zetten. Het is lekker om hier weer te staan.”

Uitslag kwalificatie Bahrein
2. Lewis Hamilton op 0.098
3. Mark Webber, op 0.215
4. Jenson Button, op 0.289
5. Nico Rosberg, op 0.399
6. Daniel Ricciardo, op 0.490
7. Romain Grosjean, op 0.586
8. Sergio Perez, op 0.972
9. Fernando Alonso, geen tijd
10. Paul Di Resta, geen tijd

11. Kimi Räikkönen, 1:33.789
12. Kamui Kobayashi, 1:33.806
13. Nico Hülkenberg, 1:33.807
14. Feilpe Massa, 1:33.912
15. Bruno Senna, 1:34.017
16. Heikki Kovalainen, geen tijd
17. Pastor Maldonado, geen tijd

18. Michael Schumacher, 1:34.865
19. Jean-Eric Vergne, 1:35.014
20. Vitaly Petrov, 1:35.823
21. Charles Pic, 1:37.683
22. Pedro de la Rosa, 1:37.883
23. Timo Glock, 1:37.905
24. Narain Karthikeyan, 1:38.314
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet