GT

GT: Halliday snelste in GT1 kwalificatie, Audi start vanaf pole

Matt Halliday heeft op het circuit van Zolder zijn allereerste pole position in het FIA GT1 Wereldkampioenschap geboekt. De Exim Bank Team China coureur was in zijn Porsche 997 GT3 R een spannende kwalificatie de snelste coureur op het opdrogende circuit. Door een straf zal de Porsche echter niet van de eerste plaats van start gaan in de Qualifying Race.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: SRO


2012_zolder_gt1_eximporsche_sro
Snelste op de baan - maar als vierde van start: de Exim Bank Team China Porsche


Glibberen en glijden op circuit Zolder

Om exact vijf over negen gingen de lichten op groen en gingen zestien coureurs de baan op om zich te plaatsen voor het tweede deel van de kwalificatie. Op een nog nat circuit hadden veel coureurs moeite om hun auto op de baan te houden en was het dan ook glibberen en glijden in een aantal bochten. Uiteindelijk bleken de beide All-Inkl.com Münnich Motorsport Mercedessen de snelste. Grootste verliezer was Gregoire Demoustier die in zijn Hexis McLaren er niet in slaagde zich te plaatsen voor Q2.

Buurman snel - Dusseldorp out
In het tweede deel van de kwalificatie deed Yelmer Buurman van zich spreken door als eerste en enige onder de 1m40 te duiken in zijn Vita4one Racing Team BMW Z4 GT3. Buurman zette een 1m39.978s neer op de opdrogende baan en bleef daarmee al zijn concurrenten met minstens een paar tienden van een seconde voor. Voor de AF Corse Ferrari’s, gisteren in de afsluitende vrije training nog het snelste, viel het doek in Q2. Zowel Castellacci als Salaquarda wisten zich niet in de top 8 te rijden. Stef Dusseldorp (Hexis McLaren) en Buurman’s teamgenoot Mathias Lauda wisten zich ook niet voor het derde en laatste deel van de kwalificatie te plaatsen.

Halliday snelste na gok op slicks
Op een snel opdrogende baan was Matt Halliday vervolgens op slicks het snelste. De coureur uit Nieuw-Zeeland ging elke ronde sneller en bleef door zijn verbeteringen de concurrentie steeds net weer voor. Halliday zette uiteindelijk een snelste tijd van 1m33.568 neer. Achter de Exim Bank Team China Porsche wisselden Darryl O’Young, Thomas Jäger, Frank Stippler en Laurens Vanthoor enkele keer van positie. In de laatste snelle ronde wisten O’Young en Stippler ook een 1m33s neer te zetten, maar zowel de Lamborghini- als de Audi-coureur bleven steken op een kwart seconde van de Porsche.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet