VLN

VLN: Volop actie bij 24h-jubileumrace Nürburgring

120420_24h_nbr_sfeer_bmw
Uniek circuit, bijzondere sfeer: van 17 t/m 20 mei vindt de 40e 24-uursrace op de Nürburgring plaats

Tijdens het lange weekeinde rond Hemelvaartsdag (17 t/m 20 mei) worden er op de Nürburgring weer tienduizenden autosportliefhebbers verwacht. Het ADAC Zurich 24h-Rennen beleeft dit jaar zijn 40e aflevering en de jubileumeditie belooft volop spektakel. Alle informatie over de race is te vinden via www.24h-rennen.de, de officiële website van het evenement. Kaarten kunnen worden besteld via telefoonnummer +49 (0) 18 05 44 70 of online via www.ticketonline.de.


Tekst en foto's: PR


De strijd om de startplaatsen wordt dit jaar nog spannender dankzij een nieuwe regeling in de kwalificatie. Op vrijdagmiddag wordt de startvolgorde in de eerste startgroep (40 van de in totaal 190 toegelaten auto’s) bepaald op basis van twee individuele ronden per team op de Nordschleife. De auto’s starten daarbij met een interval van telkens tien seconden. Voor deze eerste startgroep kunnen teams zich al kwalificeren door de prestaties tijdens de trainingen voor de eerste drie races van het seizoen die meetellen voor de VLN, het lange-afstandskampioenschap op de Nürburgring. De tien snelste teams uit elk van de drie VLN-kwalificaties zijn automatisch geplaatst. De overige tien plaatsen worden bepaald in de beide kwalificatiesessies voor de 24-uursrace (donderdag van 19.30 tot 23.30 uur en vrijdag van 9.35 tot 11.35 uur).

Beroemde merken, sterke teams
Voor de 24-uursrace op de Nürburgring van dit jaar wordt opnieuw een indrukwekkend startveld verwacht, waarbij beroemde merken, sterke teams en prominente rijders de boventoon voeren. Zo is bij BMW, vorig jaar tweede in de race, het Schubert-team nu officieel benoemd tot fabrieksteam voor de inzet van de BMW Z4. Ook het team Vita4One van oud-F1- en DTM-coureur Michael Bartels krijgt officiële ondersteuning van BMW. Audi vertrouwt de inzet van de flink verbeterde R8 LMS ultra toe aan het team Phoenix, dat niet alleen over heel wat ervaring in ondermeer de DTM beschikt, maar ook de 24-uursrace op de Nürburgring al tweemaal won. Natuurlijk behoren ook het Porsche-team van Olaf Manthey en de diverse klantenteams met de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 tot de kanshebbers in de 24-uursrace. Interessante privéprojecten zijn er ook, zoals de P4/5 Competizione M, de tuning-Ferrari die vorig jaar al zoveel aandacht trok, de Ford GT van Jürgen Alzen en de beide McLaren MP4’s van het team Dörr Motorsport.

Aantrekkelijk programma met merkencups en GT’s
De 24-uursrace zelf start op zaterdag 19 mei om 16.00 uur en eindigt een vol etmaal later. Vanaf Hemelvaartsdag, donderdag 17 mei, is er echter nog veel meer actie op en rondom de Nürburgring. Op donderdagochtend is er de regelmatigheidsrit van de Rundstrecken-Challenge Nürburgring, de oudste nog bestaande autosportklasse in Duitsland. Verder zijn het Brits GT-kampioenschap, de Duitse Porsche Carrera Cup, de Mini’s en de Renault Clio Cup te gast voor wedstrijden in het voorprogramma van het ADAC Zurich 24h-Rennen. De internationale Clio-wedstrijd telt zelfs als officiële ronde mee voor de stand in de Dutch Renault Clio Cup.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet