Sportscars

Sportscars: Renger van der Zande testrijder Lotus LMP2

2012_sebring_lotuslmp2_dppi

Deze week zal Renger testwerk verrichten voor Lotus op het circuit Paul Ricard in Zuid-Frankrijk. Lotus maakt dit jaar haar entree in de LMP2 -klasse in het wereldkampioenschap langeafstandsraces. Met teambaas Colin Kolles aan het roer, de voormalige Formule 1-baas van onder andere Jordan/Midland, Spyker en HRT, is een nieuwe formatie opgebouwd.

Tekst: PR
Foto: DPPI

De doelstelling van het Lotus Team is om de Nederlander in het seizoen 2012 tijdens zes races van het FIA World Endurance Championship (WEC) in te zetten. De ambitie is om ervaring op te doen in de LMP2-klasse en op den duur in de hoofdklasse van de Le Mans-categorie, de LMP1, uit te komen. De inzet is mede afhankelijk van de financiële funding van het team.

Het waren twee intensieve maanden voor Renger. Nadat Mercedes-Benz Motorsport begin februari het roer omgooide was de snelle Mercedesrijder zijn stoeltje in de DTM kwijt. De keuze werd gemaakt om zijn rijdercarrière te verbreden tot die van professionele allrounder. Uitkomen in langeafstandsraces met een Le Mans Prototype is dan een voor de hand liggende vervolgstap. Renger zal het combineren met ook andere competities, zoals de Porsche Supercup.

Renger: “Ik ben behoorlijk trots dat ik in twee maanden tijd een goed vervolg heb weten te geven aan mijn plotselinge vertrek uit de DTM. De internationale autosport moet het doen met sterk gekrompen budgetten en dan is het vinden van een zitje in een professionele klasse niet makkelijk. De LMP2-auto van Lotus is in feite een Lola-Judd op basis van een 5 liter V8 BMW. Met veel vermogen en slechts 900 kg gewicht is het een top racewagen. Dat trekt me aan. De klasse kent een handicapformule, doordat met minstens één rijder van de categorie brons moet worden gereden. Ik zelf zit in de hoogste categorie, platina. Totaal wordt met drie coureurs per auto gereden.”

“Op Paul Ricard ga ik voor het eerst aan de bak met deze auto. Ik wil Kolles en het Lotus Team bedanken voor de kans die ik krijg. Veel tijd om bij te komen heb ik vervolgens niet, omdat ik meteen doorvlieg naar de Grand Prix van Bahrein om dit weekend in het voorprogramma met Porsche uit te komen. Maar daarover later meer. Voorlopig eerst de langeafstandsknop in mezelf omzetten. Ik heb er zin in.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet