Chrono NK 4-takt

Kartingevents: Verslag NK 4-takt Sprint Berghem


RK1 Junioren
Deze klasse verwelkomde tweeëntwintig rijders. Het grootste veld dat dit weekend op het circuit van Berghem verschijnt. Door de hoeveelheid rijders is het niet gemakkelijk ruimte te vinden in de kwalificatie om een goede tijd neer te zetten. Aan het eind van de kwalificatie zijn de verschillen erg klein te noemen. Max Tjelpa eindigt bovenaan, hij heeft een tijd van 51,107 seconden neer gezet. Daaronder staat Michael den Herder met een tijd van 51,314 seconden. De derde plaats is vergeven aan Wesley Bakker. Dit tekent de spanning van de kwalificatie niet helemaal. Het volgende feit zal illustreren waar we het over hebben: de eerste zeventien (!) rijders rijden een kwalificatietijd die minder één seconde langzamer is dan die van Max Tjelpa, de snelste op de baan.

Max Tjelpa mag door zijn snelle kwalificatie starten op de eerste plaats, hij wordt geflankeerd door Michael den Herder, Max Tjelpa komt als eerste van de lijn, hij weet hiermee Michael den Herder achter zich te laten. Michael den Herder komt goed weg, maar geniet niet de goede startpositie van Max Tjelpa en moet genoegen nemen met de tweede plaats. Max Tjelpa open de race snel en ziet dat achter hem Wesley Bakker de tweede positie heeft ingenomen. Michael den Herder bezet dan de derde positie. De eerste vijf rijders in deze race kunnen zich los rijden van de rest van het veld. Toch weet Max Tjelpa al snel zijn tempo te verhogen en zich los te rijden van dit groepje. Op dat moment rijden de posities twee tot en met zes dicht bij elkaar. Dit groepje wordt dan aangevoerd door Michael den Herder die met de druk van Wesley Bakker op zijn schouders zijn rondes doet. Met nog negen minuten op de klok heeft Max Tjelpa een dermate grote voorsprong opgebouwd dat de leiding van de wedstrijd nu al veilig lijkt. Max Tjelpa is onverbiddelijk aan de leiding. Achter hem heeft Michael den Herder Wesley Bakker niet laten gaan, en bezet daarom de tweede positie. Er zijn moment dat het lijkt dat Wesley Bakker een inhaalactie kan doen, maar de kans daarop wordt kleiner naarmate de race vordert. Met nog ietsje meer dan vier minuten op de klok worden de gaten in de kop van het veld groter. Hierdoor ontsnapt de spanning uit het wedstrijdverloop. Als de finishvlag wordt gezwaaid komt Max Tjelpa, niet verassend, als eerste over de finish. De volgende rijder, Michael den Herder komt drie en een halve seconden later over de finish en weer drie seconden later rijdt Wesley Bakker de streep over.

De start van de tweede race is wederom in handen van Max Tjelpa. Max Tjelpa weet snel weg te komen en wederom Michael den Herder achter zich te laten. Michael den Herder wordt verwezen naar de tweede plaats, hij wordt hier achtervolgd door Michael Pen. Die Michael Pen is snel en maakt Michael den Herder in de openingsfase al zenuwachtig. Michael Pen rijdt assertief en gaat op zoek naar de mogelijkheden. De eerste vijf rijders rijden dicht bij elkaar. Michael Pen weet dan al snel de inhaalactie te doen op Michael den Herder, door middel van een late rem-actie. Een echte klassieker, hij rijdt achter Michael den Herder komt uit de slipstream, kiest de binnenste lijn, later remmen en inhalen. Michael Pen lijkt op dat moment ontketent en de vraag is of hij de leiding over kan nemen. Max Tjelpa leidt dan nog steeds. Michael Pen is niet degene die de inhaalacties kan maken op Max Tjelpa, maar dat is Michael den Herder. Na enkele ronden te hebben gereden kan Michael den Herder zijn originele positie weer terug over nemen en bezet weer de tweede plaats. Michael den Herder opent dan de aanval op Max Tjelpa, maar weet in de middelste fase van de race niet in te halen. Als er dan nog zes minuten op de klok staan, begint de tijd te dringen. Michael den Herder zit vast op de tweede positie, Michael Pen kan in deze fase van de race niet helemaal volgen en Max Tjelpa is op dat moment iets te snel om in te kunnen halen, hoewel Michael den Herder nog wel in de buurt blijft. De posities veranderen dan ook niet als de finishvlag valt. Max Tjelpa wordt als eerste afgevlagd gevolg door Michael den Herder met zes tienden en Michael Pen op iets minder dan drie seconden.

Op het dagklassement prijkt de naam van Max Tjelpa, hij heeft beide races gewonnen en heeft zesenzestig punten verkregen. De tweede positie is voor Michael den Herder die in beide race tweede is geworden en dus zestig punten heeft verkregen. De derde positie is voor Wesley Bakker met vijfenvijftig punten.

Daarmee zijn de laatste wedstrijd kilometers verreden in Berghem. Opmerkelijk te zien is dat er een grote hoeveelheid meisjes meedingen aan de top van dit kampioenschappen. Dit ontkracht de stereotypes dat autosport geen vrouwensport is en alleen voor jongens/mannen is. Het volgende raceweekend is in Spa Francorchamps en is een mooi moment voor de dames om hun overwinningen door te zetten! Race-resultaten staan op www.raceresults.nu. Verder informatie staat op www.kartingevents.nl. Tot dan!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet