Chrono NK 4-takt

Kartingevents: Verslag NK 4-takt Sprint Berghem

Afgelopen paasweekend streek het NK 4-takt Sprint neer in Berghem. Het hele weekend werd geteisterd door een vrij grauwe lucht, met de bijbehorende wind en regen. Geen zonnig paasweekend, dat was zeker. Gelukkig worden de races ook in de regen verreden en waren de enige maatregelen regenbanden. Voorafgaand aan het raceweekend waren er iets meer rijders beloofd dan uiteindelijk op de startgrid terug te vinden. Enkele rijders hadden op de zaterdag wat schade gereden en weer andere rijders hadden hun motor niet klaar voor het raceweekend. Hoe het ook zij, alsnog veel race-actie op de baan. Vooral, zoals al eerder beschreven, vrouwen aan de top!

Cadet 160
In deze klasse verschenen dit weekend er dertien rijders aan de start. De kwalificatie is vrij spannend, Brian Ooijen komt bovenaan te staan. Hij weet op het circuit 56,720 seconden te doen over één rondje. Kim Bosman komt onder hem te staan, zij weet een tijd van 56,944 seconden te doen over één rondje. De laatste virtuele podiumplaats is vergeven aan Robin Swagemakersv. Hij heeft een tijd neergezet van 56,988 seconden. De eerste drie rijders vrij dicht bij elkaar dus.

Op het moment dat de eerste competitiemeters gemaakt kunnen worden breekt de zon een klein beetje door, dat betekent dat de rijders niet door de regen hoeven te ploegen op zoek naar grip. Kim Bosman komt beter weg bij het startsignaal. Echter, Kim Bosman geniet niet de binnenste lijn de eerste bocht in. Dat betekent dat Brian Ooijen zijn eerste plaats in handen kan houden. Kim Bosman moet overigens, ondanks de geode start, Lunciano Kensenhuis nog voorbij laten. Deze eerste drie rijders openen de race snel. Brian Ooijen geeft nu het tempo aan, maar Lunciano Kensenhuis doet alles in zijn macht om de druk op te voeren. Lunciano Kensenhuis ziet al snel mogelijkheden en begint die af te tasten. Op het rechte stuk wordt er meerdere malen gekeken waar de ruimte precies is. Het lukt niet direct om een mogelijkheid te creëren. Senna van Walstijn sluit achter Lunciano Kensenhuis aan. Senna van Walstijn zoekt eveneens ruimte op het circuit, maar wil daarmee Lunciano Kensenhuis verschalken. Lunciano Kensenhuis opent al snel de aanval en kan passeren. Hierdoor wordt Brian Ooijen terug geplaatst naar de tweede plaats. Brian Ooijen krijgt dan de ontketende Senna van Walstijn op zijn dak. Brian Ooijen en Senna van Walstijn raken verwikkeld in strijd, waardoor Lunciano Kensenhuis een voorsprong kan creëren. Enkele ronden later kunnen Brian Ooijen en Senna van Walstijn weer aansluiten. Brian Ooijen kan hierdoor wederom de aanval openen op Lunciano Kensenhuis. De leiding wordt gewisseld als de rijders de hairpin achter op het circuit komen. Dit wordt gevolgd door een lang recht stuk waar Brian Ooijen meer snelheid weet te vergaren. Later remmen voor de chicane en deze snelheid kan verzilverd worden. Desondanks is Lunciano Kensenhuis hier niet mee afgeschud, Lunciano Kensenhuis blijft zoeken. Met 3 minuten op de klok loopt Brian Ooijen wat uit. Bij het twee-rondenboord ziet de situatie er anders uit. Brian Ooijen, Lunciano Kensenhuis en Senna van Walstijn zijn verwikkeld in strijd. Posities worden gewisseld. Echter, in de één-na laatste bocht raken Senna van Walstijn en Lunciano Kensenhuis elkaar en rijden ze het grind in. Senna van Walstijn kan door, maar Lunciano Kensenhuis moet helaas uitstappen. Brian Ooijen wint. Senna van Walstijn komt als tweede over de streep, maar krijgt een tien-secondenstraf. De tweede is uiteindelijk Robin Swagemakersv en de derde positie is voor Kim Bosman.

De start van de tweede race verloopt in het voordeel van Brian Ooijen. Brian Ooijen weet snel van de lijn te komen en Robin Swagemakersv te blocken. Senna van Walstijn sluiten eveneens aan op de strijd. Beiden rijders zoeken de mogelijkheden op Brian Ooijen te verschalken. Robin Swagemakersv weet al snel te in te halen, waardoor Brian Ooijen terug wordt gezet naar de tweede positie. Brian Ooijen en Robin Swagemakersv raken in verwikkeld in de strijd rond de eerste plaatsen. Jammer genoeg, raken ze elkaar waardoor ze deze plaatsen verliezen. Dit betekent dat Senna van Walstijn en Lunciano Kensenhuis opschuiven naar voren en de leiding cadeau krijgen. Met nog tien minuten op de klok, dringt Kim Bosman aan. Kim Bosman rijdt op dat moment op de derde positie, maar heeft genoeg snelheid in zich om te halen. Senna van Walstijn ontbreekt dat plotseling. Vermoedelijk is hij in aanraking gekomen met andere rijders. Lunciano Kensenhuis kan nu de leiding bezetten, maar krijgt Kim Bosman achter zich aan. Kim Bosman lukt het niet meer om in een inhaalactie te doen. Als de vlag valt komt Lunciano Kensenhuis daar als eerste langs. Gevolgd door Kim Bosman en door Robin Swagemakersv.

Het dagklassement ziet er als volgt uit: Kim Bosman staat bovenaan met achtenvijftig punten. Daaronder staat Robin Swagemakersv met eveneens achtenvijftig punten. De derde plaats is voor Brian Ooijen met zevenvijftig punten. Een spannend raceweekend.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet